Hlavní obsah

Moskva odsekne hranici s Polskem ostnatým plotem

Právo, PM

Nový plot z ostnatého drátu vznikne na rusko-polské hranici. Na okraji Kaliningradské oblasti jej podle polských médií začala stavět ruská strana. Moskva tak zjevně reagovala na opatření polské vlády, která zrušila tzv. malý pohraniční styk, jenž platil od roku 2012 mezi ruskou enklávou v Pobaltí a přilehlým polským regionem. Oznámilo to varšavské Radio Zet.

Foto: Profimedia.cz

Hranice mezi Polskem a Ruskem. Ilustrační foto

Článek

„Rusové ho (plot) začali stavět bez jakéhokoli oznámení polské straně ihned poté, co Polsko odstoupilo od dohody o tzv. malém pohraničním styku,“ sdělil rozhlas.

Polská strana nejprve 4. července pozastavila na jeden měsíc tzv. malý pohraniční styk kvůli summitu NATO ve Varšavě a Světovým dnům mládeže v Krakově. Po uplynutí termínu však náměstek ministra zahraničí Jaroslaw Źielinski prohlásil, že „obavy o bezpečnost v Polsku přetrvávají“. Zatím není jasné, zda cestování přes hranice bez víz bude pro obyvatele přilehlých oblastí opět povoleno.

Rusové budují plot na hranici

„Na jedné i druhé straně vládne přesvědčení, že za tímto rozhodnutím jsou politické hry, na které doplácejí obyčejní lidé na obou stranách 210kilometrové hranice,“ napsal portál Onet.pl. Dodal zároveň, že trpí zejména lidé v severovýchodních polských vojvodstvích, které tzv. malý pohraniční styk doslova živil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám