Hlavní obsah

V Unii si musíme naslouchat, prohlásila Merkelová před návštěvou Česka

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová varovala ve středu před ukvapenými politickými rozhodnutími po referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. V estonském Tallinnu řekla, že zbývajících 27 členských států si vzájemně musí pečlivě naslouchat.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Toto je fáze vzájemného naslouchání, chápání a učení se jeden od druhého, abychom mohli skutečně porozumět a vytvořit novou rovnováhu s Evropskou unií 27 členů, kteří zůstanou,“ uvedla na tiskové konferenci, kde byla spolu s estonským premiérem Taavim Roivasem.

Jeden za jednoho i pro sever Afriky?

„Pokud budete od začátku postupovat špatně a nebudete naslouchat – a budete jednat jen proto, abyste něco dělali –, pak můžete nadělat řadu chyb,“ dodala.

Zdůraznila rovněž, že nadcházející zářijový summit EU v Bratislavě bude věnován programu pro budoucnost, nikoli přijímání jakýchkoli rozhodnutí. Ve čtvrtek navštíví Merkelová Česko.

Musíme se dohodnout na podobných dohodách s jinými zeměmi, jako jsou ty v severní Africe, abychom získali lepší kontrolu nad cestami uprchlíků ve Středomoří
Angela Merkelová, německá kancléřka

Stejnou dohodu jako s Tureckem by Unie měla uzavřít také se státy severní Afriky. Podle britského listu The Independent to Merkelová řekla regionálnímu deníku Neue Passauer Zeitung. Tomuto listu kancléřka s odvoláním na dohodu EU s Tureckem počátkem týdne sdělila: „Musíme se dohodnout na podobných dohodách s jinými zeměmi, jako jsou ty v severní Africe, abychom získali lepší kontrolu nad cestami uprchlíků ve Středomoří. Takové dohody jsou i v zájmu uprchlíků samotných.“

S poukazem na dohodu s Ankarou dodala, že běženci pak mají „dobré důvody zůstat v Turecku, blízko své vlasti, kde jsou kulturní a jazykové bariéry menší“.

Švýcarsko je nyní branou do Německa

S Turky se Unie dohodla, že přijmou zpět všechny nelegální migranty, kteří přišli přes jejich území. Pro Syřany platí, že za každého nelegálního příchozího, který byl vrácen, přijme Unie jiného Syřana z uprchlických táborů v Turecku. Brusel zároveň slíbil Ankaře miliardy eur.

Běženci stále častěji využívají k cestě do Německa trasu přes Švýcarsko. Od začátku roku do července úřady zaregistrovaly 3 385 migrantů. Více než dva tisíce z nich přišly v červnu a červenci. S odvoláním na policejní ředitelství v Postupimi to ve středu uvedla agentura DPA. V dubnu jich úřady napočítaly 293, v květnu 464, v červnu pak 1 008 a v červenci 1 065.

Údaje za první pololetí již přesáhly bilanci za celý loňský rok, kdy podle listu Neue Zürcher Zeitung takovou cestu podniklo 2 455 lidí.

Nejčastěji takovou cestu podle německé policie podnikají lidé z Eritreje, Gambie a Etiopie, takže je možné vycházet z toho, že do Evropy se dostali takzvanou středomořskou trasou.

EU by měla rychleji a ve větších počtech přerozdělovat migranty ze zemí trpících jejich největším náporem. Řekl to ve středu vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi, podle něhož musí ostatní unijní země ukázat větší solidaritu se státy, jako je Itálie nebo Řecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám