Hlavní obsah

Burky na veřejnosti nemají místo, tvrdí německý ministr vnitra

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére změnil svůj postoj vůči nošení burek muslimskými ženami na veřejnosti. V pátek ve veřejnoprávní televizi prohlásil, že úplné zahalování obličeje „do naší kosmopolitní země nepatří“ a naznačil, že by mohlo dojít na částečný zákaz burek. Vyslovil se také pro zrušení dvojího občanství.

Foto: Profimedia.cz

žena v burce. Ilustrační foto

Článek

„Shodneme se na tom, že burky odmítáme, a shodneme se na tom, že chceme zavést zákonnou povinnost ukazovat na místě, kde to je pro naše společenské soužití nezbytné, tvář. Ať už to je za volantem, v úřadech, ve školách a na univerzitách, ve veřejných službách, u soudu,“ prohlásil de Maiziére.

Dodal, že otázkou je, do jaké míry by se měly burky zakázat a jak bude znít příslušný zákon. Zástupci vládních konzervativců z CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové o tom vedou spor. Někteří chtějí úplný zákaz, ale de Maiziére naznačil, že v parlamentu „zřejmě zvítězí“ umírněnější varianta částečného zákazu na určených místech.

Dvojí občanství by zrušil

Ministr de Maiziére je také pro zrušení možnosti dvojího občanství. „Jsem pro to, aby se člověk nakonec přihlásil k jednomu občanství. Dlouhodobě by neměl mít dvojí,” řekl.

De Maiziére o zákazu burek hovořil po setkání s ministry vnitra spolkových států. Ve dvou z nich se příští měsíc konají zemské volby a konzervativci se v nich budou snažit uhájit pozice před rostoucí protiimigrační Alternativou pro Německou (AfD).

De Maiziére se ještě minulý týden výzvám k zákazu burek bránil slovy: „Nemůžeme zakázat všechno, co se nám nelíbí, i když osobně nošení burek odmítám.“

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám