Hlavní obsah

Zemřel německý historik, podle něhož bolševismus vedl k nacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Berlíně ve čtvrtek zemřel ve věku 93 let kontroverzní německý historik Ernst Nolte, který proslul sporným tvrzením, že nacismus byl reakcí na ohrožení Německa ze strany sovětského bolševismu. Od Nolteho se kvůli jeho postojům odvrátila německá akademická obec, historik svými tvrzeními podle ostatních odborníků relativizoval nacistické zločiny a pohyboval se na hraně zpochybňování holokaustu. Napsala to agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ernst Nolte na fotografii z roku 2000

Článek

Nolteho vysvětlení příčin nacismu vyvolalo před třiceti lety vlnu vášnivých odborných i laických debat, které byly další kapitolou v německém vypořádávání se s minulostí. Podle Nolteho přivedlo v Německu k moci nacismus komunistické ohrožení.

Sovětské gulagy podle něj byly vzorem pro koncentrační tábory, komunistické teorie o třídním boji se staly východiskem pro nacistické vraždění vedené ve jménu rasových teorií.

Nolte rovněž tvrdil, že mezi bolševickými předáky hráli významnou roli Židé. Levicový filozof Jürgen Habermas kvůli tomuto výroku obvinil Nolteho, že vytváří dojem, že zločiny, které nacisté vedení Adolfem Hitlerem spáchali, včetně vyvraždění šesti miliónů evropských Židů, jsou "přinejmenším pochopitelné".

Merkelová odmítla proslov

Nolte učil na vysokých školách v Kolíně nad Rýnem a Marburgu. Od roku 1973 až do svého důchodu přednášel na Svobodné univerzitě v Berlíně. Promoval ve Freiburgu prací o Karlu Marxovi. Jeho habilitační práce Fašismus ve své epoše z roku 1963 patří dodnes k základní literatuře k danému tématu.

Kvůli jeho kontroverzním postojům k původu nacistické diktatury však Nolte až do své smrti vzbuzoval v německé společnosti negativní emoce. Když mu v roce 2000 Nadace Konrada Adenauera udělila cenu za jeho vědeckou práci, předsedkyně tehdy opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) a dnešní kancléřka Angela Merkelová odmítla přečíst proslov při předávacím ceremoniálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám