Hlavní obsah

USA přesouvají jaderné zbraně z Turecka do Rumunska, tvrdí server Euractiv

Brusel

Spojené státy začaly přesouvat svůj jaderný arzenál z Turecka do Rumunska. Reagují tak na zhoršení vztahů mezi Washingtonem a Ankarou, které nastalo po nepovedeném vojenském puči v Turecku a následných čistkách, jež nařídil prezident Recep Erdogan. S odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje o tom informoval server Euractiv.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký transportní letoun Airbus A400M Atlas na základně Incirlik

Článek

„Není jednoduché přesunout více než dvacítku jaderných hlavic,“ cituje Euractiv svůj zdroj, který si nepřál být jmenován. Přesun je podle něj náročný, a to z technického i politického hlediska. Lze navíc očekávat, že přesun amerických jaderných hlavic do Rumunska popudí Moskvu, která je na jakékoliv přesuny vojenské techniky NATO blíž ke svým hranicím tradičně citlivá.

Informace Euractivu přicházejí tři dny poté, co think tank Stimson Center ve své analýze varoval, že není možné vyloučit, že jaderné zbraně na turecké základně Incirlik, která se nachází asi sto kilometrů od válkou zmítané Sýrie, „padnou do rukou teroristů nebo jiných nepřátelských sil.“ Také proto by americké hlavice měly být přesunuty na rumunskou základnu Deveselu na jihu země. Ta už je součástí amerického raketového deštníku v Evropě.

Během neúspěšného červencového pokusu o převrat turecká vláda základnu Incirlik odstřihla od elektřiny a zakázala veškeré lety. Turecký velitel Incirliku byl navíc zadržen a obviněn ze spolupráce s pučisty. Na otázku, zda by byli Američané schopni udržet kontrolu nad jadernými zbraněmi i v případě, že by se v Turecku rozhořela občanská válka, nelze odpovědět, varovalo Stimson Center.

Tajemnice pro americké vzdušné síly Deborah Lee Jamesová nicméně ve středu podle prokremelské agentury Sputnik ujistila, že jsou jaderné hlavice v Turecku v bezpečí. „Máme jaderné zbraně a tyto jaderné zbraně jsou v bezpečí, tím jsme si naprosto jisti,“ řekla během středečního setkání se zahraničními novináři v New Yorku.

Nejmenovaný ale dobře obeznámený zdroj serveru Euractiv ovšem hovoří jinak. Američané už prý Erdoganově režimu nevěří natolik, aby v zemi, které vládne, nechávali své jaderné zbraně.

Je to lež, tvrdí Rumuni

Turecké ministerstvo zahraničí se k věci zatím nevyjádřilo, americká diplomacie dotaz Euractivu předala Pentagonu a ten zatím rovněž nereagoval. Rumunská diplomacie ústy mluvčího ministerstva zahraničí přesun jaderných zbraní odmítla. „V reakci na váš dotaz rumunské ministerstvo zahraničí rezolutně popírá informaci, kterou jste zmínili,“ stojí v písemném prohlášení.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Vztahy mezi Ankarou a Washingtonem jsou nejhorší od roku 1952, kdy Turecko vstoupilo do NATO. Turecký prezident Recep Erdogan tvrdí, že za nepodařeným pučem stojí klerik Fethullah Gülen, jenž žije v exilu ve Spojených státech. Ankara žádá jeho vydání a zároveň naznačila, že Spojené státy o chystaném puči musely vědět nebo ho dokonce podpořily.

Reklama

Výběr článků

Načítám