Hlavní obsah

Zrušte víza, nebo si s migranty poraďte sami, vyhrožuje znovu Erdogan

– Ankara • Aktualizováno

Pokud Evropská unie nezruší víza pro turecké občany, a nesplní tak dohodu s Ankarou, Turecko přestane dodržovat smlouvu o navracení migrantů. V rozhovoru pro francouzský list Le Monde to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Evropská komise ale podle mluvčí Miny Andreevové dohodu s Tureckem dodržuje.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Evropská unie s Tureckem nejedná na rovinu. My jsme přijali tři milióny uprchlíků a jedinou starostí EU je, aby nepřišli na jejich území,“ postěžoval si pro Le Monde Erdogan.

Obvinil také Unii, že neplní své sliby stran bezvízového styku a prohlásil, že vízová povinnost podle něj měla skončit 1. června.

„Pokud naše požadavky nebudou splněny, nebudeme moci znovu pokračovat v přijímání (migrantů),“ varoval turecký prezident.

Březnová migrační dohoda EU s Ankarou výrazně zpomalila příliv migrantů z Turecka do Řecka. Výměnou za možnost vracet nové běžence zpět do Turecka slíbil Brusel Turecku mimo jiné urychlení bezvízového styku, ovšem až Ankara splní všechny stanovené podmínky.

Brusel se také zavázal vyplatit miliardy eur a oživit přístupové rozhovory.

Případné zrušení vízové povinnosti pro Turky ale pozdrželo přijetí kontroverzního protiteroristického zákona stejně jako čistky, k nimž se Ankara uchýlila po nezdařeném pokusu o vojenský převrat. [celá zpráva]

Unie je prý lépe připravená

Podle Andreevové EU dodržuje svou část dohody s Tureckem. Mluvčí Evropské komise také podotkla, že březnová dohoda není jediné opatření pro řešení uprchlické krize a že Unie je nyní na migraci připravena mnohem lépe než před rokem. O žádném plánu B pro případ, že by Ankara přestala dohodu dodržovat, však mluvčí podle agentury APA mluvit nechtěla.

V poslední době se EU s Ankarou dostala do křížku také kvůli prohlášením Erdogana o možnosti znovuzavedení trestu smrti. O ní začali turečtí nejvyšší představitelé hovořit po pokusu o puč z poloviny července.

Západ také podle Erdogana nechal Turecko po nezdařeném převratu na holičkách a pučisty neodsoudil dost hlasitě.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

„Na Charlie Hebdo reagoval celý svět. Náš premiér se přidal k průvodu v ulicích Paříže. Doufal bych, že západní politici na pokus o puč zareagují podobně a nespokojí se jen s několika frázemi,“ dodal Erdogan pro Le Monde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám