Hlavní obsah

Turci budou v Istanbulu demonstrovat na podporu Erdogana

Aktualizováno

V Istanbulu se v neděli uskuteční masová demonstrace svolaná tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Takzvané Shromáždění demokratů a mučedníků má ukázat jednotu Turků proti nepřátelům a odpůrcům režimu, kteří se v polovině července pokusili Erdogana svrhnout.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Mezi pozvanými jsou i vůdci opozice, s výjimkou prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), kterou Erdogan obviňuje ze spojení se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK).

Účast na  demonstraci přislíbil i šéf největší opoziční strany, středolevé Lidové republikánské strany (CHP), Kemal Kiliçdaroglu a předák opoziční krajně pravicové Strany národní akce (MHP) Devlet Bahçeli.

Demonstrace, na níž má být Erdogan hlavním řečníkem, by měla být největším shromážděním lidu od pokusu o převrat z 15. července. Z toho turecká vláda obviňuje islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije léta v USA.

Gülenovo hnutí, jež v Turecku i jinde ve světě provozuje školy a nadace, Erdogan pronásleduje dlouhodobě a po převratu tažení proti němu ještě zintenzivnil. Ve státních institucích přišlo o místa několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů.

Přesně před týdnem se konala velká demonstrace příznivců tureckého prezidenta v Kolíně nad Rýnem, kde chtěli pořadatelé před asi 40 000 shromážděnými vysílat živě Erdoganův pozdrav. Německý ústavní soud to ale den před tím zakázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám