Hlavní obsah

Rakousko je metropolí rasismu, obořil se turecký ministr

– Ankara

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu se v pátek tvrdě obořil na Rakousko, které označil za „metropoli radikálního rasismu”. Reagoval tak na čtvrteční výzvu rakouského kancléře Christiana Kerna, aby Evropská unie ukončila přístupová jednání s Tureckem kvůli rozsáhlým čistkám v armádě, státní správě a školství, které tam pokračují po nezdařeném červencovém pokusu o vojenský převrat.

Foto: Ali Unal, ČTK/AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Článek

Šéf turecké diplomacie podle agentury Reuters v rozhovoru, který poskytl televizní stanici TGRT Haber, označil Kernovy výroky za „hnusné" a všechny je důrazně odmítl. Kancléřův požadavek přitom podpořili i ministři zahraničí Sebastian Kurz a obrany Hans-Peter Doskozil.

Šéf rakouské vlády ve čtvrtek stanici ORF řekl, že „demokratické standardy Turecka zdaleka nedostačují k tomu, abychom mohli jeho vstup (do EU) ospravedlnit". A dodal, že kromě politické situace je překážkou také hospodářská situace země.

K ukončení vstupních rozhovorů s Ankarou předtím už vyzvali jiní evropští politici. Trnem v oku jsou jim především čistky po zmařeném převratu v Turecku, které podle nich nejsou namířené jen proti účastníkům puče, ale i proti odpůrcům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Napětí i ve vztazích s USA

Napětí kvůli tomu vzrostlo i ve vztazích Turecka s USA. Ankara na Washingtonu dosud bezúspěšně požaduje vydání islámského duchovního Fethullaha Gülena, kterého označuje za osnovatele rebelie části armády.

O tomto napětí chce v Ankaře jednat americký ministr zahraničí John Kerry. Çavuşoglu televizi TGRT Haber dnes řekl, že šéf americké diplomacie do Turecka přiletí 24. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám