Hlavní obsah

K explozi v Ansbachu se přihlásil Islámský stát, syrský atentátník mu slíbil věrnost

– Mnichov • Aktualizováno

V mobilu 27letého syrského útočníka z německého Ansbachu bylo video, ve kterém Syřan hrozí útokem ve jménu Alláha. Uvedl to v pondělí bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Dodal, že v Syřanově počítači byl nalezen další materiál, který potvrzuje, že útok má islamistické motivy a že slíbil věrnost Islámskému státu (IS). IS se k útoku přihlásil, potvrdila agentura Reuters.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann

Článek

Muž na videu v mobilním telefonu podle ministra Herrmanna hrozil útokem s tím, že půjde o čin odplaty Němcům, protože údajně chtějí zničit muslimy. Atentátník jednal ve jménu Alláha, plyne z rychlého překladu z arabštiny. Podle ministra atentátník ve videu také přísahal věrnost chalífovi Islámského státu (IS).

Islámský stát se poté k útoku přihlásil na stránkách agentury Amak, která je s ním spojována. Podle prohlášení podnikl útok „jeden z jeho vojáků”. Tak se ale IS dříve vyjadřoval i v případě atentátů, které nebyly přímo IS řízeny.

V bytě, kde Syřan žil, byly při prohlídce nalezeny předměty vhodné pro výrobu dalších bomb, včetně baterií a pájky, kanystru s naftou, kyseliny solné, a ředidlo. V bombě, kterou muž odpálil, byly kusy kovu, upřesnil v pondělí policejní viceprezident Roman Fertinger. To znamená, že atentátník chtěl zasáhnout co největší počet lidí a způsobit jim smrtelná a vážná zranění.

Bomba použitá při útoku byla obvyklé konstrukce, nejednalo se o sebevražednou vestu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

V bytě útočníka, který zabil sebe a zranil 15 lidí, byly také nalezeny dva mobilní telefony s několika SIM kartami a laptop. První analýza ukázala, že v počítači byla násilná islamistická videa a salafistický obsah. Nejextrémnější byl obsah v arabštině.

Syřan přijel podle Herrmanna do Německa poprvé 3. července 2014. V roce 2015 mu úřad pro imigraci BAMF povolil pobyt; povolení bylo několikrát prodlouženo. Před necelými dvěma týdny ale BAMF jeho žádost o pobyt zamítl s tím, že musí do 30 dnů opustit Německo. Azyl už dostal dříve v Bulharsku.

„Vyšetřování útoku v Ansbachu je zatím ve velmi raném stadiu. Nelze vyloučit spojitost s mezinárodním terorismem, konkrétně s IS, stejně jako psychickou labilitu pachatele nebo kombinaci obojího," řekl spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére. Podotkl také, že psychicky labilní lidé jsou náchylnější k tomu podlehnout radikalizaci, ať náboženské, nebo extremistické. Nařízení o jeho deportaci bylo pozastaveno kvůli lékařským posudkům, které ukazovaly na psychickou nestabilitu Syřana. Muž se dvakrát pokusil o sebevraždu a byl kvůli tomu hospitalizován na psychiatrické klinice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám