Hlavní obsah

V Turecku vyhlásili Den mučedníků, ve vazbě je přes 10 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti se zmařeným pučem v Turecku z minulého týdne skončilo ve vazbě už 10 400 lidí, dalších 4060 bylo zatčeno, a to včetně 103 armádních generálů. V rozhovoru pro agenturu Reuters to ve čtvrtek řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj může dojít i k omezeným změnám v ústavě, pokud se politické strany dohodnou. Den puče - 15. červenec - byl vyhlášen Dnem mučedníků.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Nadcházející generace nikdy nezapomenou hrdiny boje za demokracii," uvedl Erdogan. Podle něj to byl "nejzáludnější a nejpodlejší pokus o puč v dějinách tureckého lidu".

Erdogan řekl, že o život přišlo 246 lidí, do bilance však nezapočítal mrtvé na straně pučistů. Zranění utrpělo 2185 lidí, převážně civilistů. Dosavadní bilance hovořila o 232 mrtvých.

Úřady ve střehu, lidé drží hlídku

Erdogan vyzval Turky, aby dál drželi  "demokratické hlídky".

Prezident v rozhovoru uvedl, že před pokusem o puč selhaly tajné služby. Armáda, kterou výrazně postihly vládní čistky, Ankara podle něj urychleně doplní "novou krví". Pokus o nový puč se totiž nedá vyloučit, nebude ale snadné jej zahájit, neboť úřady jsou nyní "více ve střehu".

Hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Erdogan označuje za strůjce neúspěšného převratu, bude Turecko považovat za "další separatistickou teroristickou organizaci". Gülen, který dlouhodobě žije v USA, jakýkoli podíl na zmařeném puči odmítl a naznačil, že jej mohl zinscenovat sám turecký prezident, aby si upevnil moc v zemi.

EU: Čistky jsou nepřijatelné

Erdogan v rozhovoru s Reuters rovněž kritizoval rozhodnutí mezinárodní agentury Standard & Poor's snížit úvěrový rating Turecka po zmařeném puči. Označil to za "politické rozhodnutí". Agentura podle něj "byla na straně puče, nikoliv demokracie".

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová a eurokomisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn dnes Turecko vyzvali, aby během výjimečného stavu respektovalo právní stát a svobody. Čistky v justici, armádě a školství, které se dotkly už asi šesti desítek tisíc lidí, označili za "nepřijatelné".

K dodržování lidských práv v Turecku ve čtvrtek vyzval také generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun. Vyjádřil také naději, že Ankara bude během zavádění opatření v souvislosti s výjimečným stavem postupovat "transparentně".

Postup Turecka po zmařeném puči ve čtvrtek opět kritizovala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Reklama

Výběr článků

Načítám