Hlavní obsah

Každý pátý Rus uvažuje o emigraci kvůli špatným životním podmínkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Téměř každý pátý Rus by chtěl emigrovat do vzdálenější ciziny, tedy za hranice bývalého Sovětského svazu. Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění nezávislé sociologické společnosti Levada. Hlavním důvodem jsou špatné životní podmínky v Rusku a nestabilita ruské ekonomiky.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusové zvažují odchod do ciziny také s ohledem na budoucnost svých dětí, kvůli nespokojenosti se zvůlí úřadů a aktuální politické situaci.

Zajímavé jsou podle Kommersantu reakce řadových Rusů na rozhodnutí spoluobčanů, kteří už emigrovali. Polovinu Rusů tato situace nijak neznepokojuje, ale téměř čtvrtina je nedostatkem vlastenecké loajality pobouřena.

Podle komentáře citovaného deníku jsou Rusové nespokojeni se stavem životní úrovně v zemi, která se potýká se západními sankcemi a prudkým snížením příjmů za vývoz petrochemických surovin. Ročně opouští Rusko asi jen 0,5 procenta jeho obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám