Hlavní obsah

Trest smrti podepíšu, když o něm rozhodne parlament, tvrdí Erdogan

Istanbul
Aktualizováno

Zda bude v Turecku znovu zaveden trest smrti, záleží na tamním parlamentu. Jestliže zákonodárný sbor takový zákon schválí, prezident Recep Tayyip Erdogan jej podepíše. Hlava tureckého státu to řekla v rozhovoru s televizní stanicí CNN. Po obnovení nejvyššího trestu volají někteří příznivci vlády v souvislosti s potrestáním účastníků pátečního zmařeného pokusu o vojenský puč.

Foto: Anadolu Agency, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Bude o tom rozhodovat parlament... A já jako prezident schválím jakékoli rozhodnutí, které vzejde z parlamentu," řekl americké televizi prezident.

Podle ministryně zahraničí Evropské unie Federiky Mogheriniové by v případě obnovení trestu smrti mohlo Turecko na členství v Unii zapomenout. [celá zpráva]

Erdogan v neděli před shromážděnými stoupenci v Istanbulu prohlásil, že vláda bude o trestu smrti jednat s opozicí. "V demokraciích se rozhoduje podle toho, co říká národ. Naše vláda bude jednat s opozicí a rozhodne. Nebudeme to rozhodnutí odkládat. Ti, kteří se v této zemi pokusili o převrat, za to musí zaplatit," řekl prezident.

Poslední poprava se v Turecku uskutečnila v roce 1984, nejvyšší trest byl zrušen v roce 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám