Hlavní obsah

Turecké vojáky po neúspěšném převratu lynčovali v ulicích

Ankara
Aktualizováno

Některé turecké vojáky, kteří se zapojili do pátečního pokusu o převrat, stoupenci vlády v Istanbulu a Ankaře lynčovali. Policie je musela chránit. Po internetu kolují snímky zkrvavených vojáků, kteří byli biti a vláčeni po ulicích. Část ze zatčených příslušníků armády přitom tvrdí, že o převratu nevěděla a že jim velitelé tvrdili, že jde o cvičení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pučisté v Turecku neuspěli a vzdávají seVideo: AP

 
Článek

Agrese namířená proti vojákům propukla v sobotu ráno, když se ukázalo, že byl puč neúspěšný. Skupinky vojáků, kteří se vzdávali, odhazovali zbraně a sundávali uniformy, obklíčili rozezlení příznivci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a začali je bezhlavě bít, informovala katarská televize Al-Džazíra.

Foto: Stringer, Reuters

Civilista lynčuje turecké vojáky

Foto: Reuters

Policisté chrání vojáky v Istanbulu před rozvášněným davem Erdoganových stoupenců.

Zasahující policie musela při ochraně vojáků několikrát střílet do vzduchu. Na sociálních sítích koluje snímek, který naznačuje, že minimálně v jednom případě vojáka před rozzuřeným davem neuchránila.

Údajní příznivci vládnoucí strany AKP měli jednomu z vojáků na mostě přes Bosporskou úžinu uříznout hlavu. Informaci ale nikdo oficiálně nepotvrdil.

Snímky, které mají dokazovat vraždu vojáka na mostu přes Bospor v Istanbulu.

Za posledních méně než 24 hodin bylo v Turecku v souvislosti se zmařeným pokusem o převrat zadrženo na 3000 příslušníků armády, od obyčejných vojáků až po vysoce postavené důstojníky.

V neděli večer turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že při pokusu o převrat zemřelo 290 lidí, z nichž je víc než 100 pučistů. Dalších nejméně 1400 lidí bylo zraněno.

ČTK s odkazem na tureckou tiskovou agenturu Anadolu informovala o zadržení dvou generálů Adema Hudutiho a Akina Öztürka. Huduti je velitelem části pozemních jednotek, které mají základnu ve východoanatolijském městě Malatya a chrání hranice se Sýrií, Irákem a Íránem. Öztürk býval velitelem tureckého letectva.

Nevěděli jsme, že jde o puč

Někteří ze zadržených vojáků vyšetřovatelům řekli, že nevěděli o tom, že se účastní pokusu o převrat, napsal turecký deník Hürriyet.

Jejich velitelé jim prý řekli, že jde o vojenské cvičení. Vojáci pak údajně pochopili, že jsou součástí puče až ve chvíli, když viděli civilisty, jak šplhají na tanky.

Organizátoři pátečního převratu nejsou podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima vojáky, ale jde o teroristy, kteří zaútočili na parlament.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám