Hlavní obsah

Nejezděte do Ankary a Istanbulu. U moře buďte opatrní, vyzývá Čechy ministerstvo

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí nemá hlášenou žádnou nehodu či zranění českého občana při pokusu o převrat v Turecku. Evakuaci zatím nechystá, v případě potřeby pošle letecký speciál, řekl šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nedoporučuje nyní cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodního Turecka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na brífinku na kterém informoval o aktuální situaci českých občanů v Turecku.

Článek

V ostatních regionech mají lidé dbát maximální obezřetnosti, řekl Zaorálek po sobotním jednání krizového štábu.

Situace v přímořských letoviscích je podle něj sice klidná, ale v zemi je nadále napjatá atmosféra a je třeba sledovat aktuální vývoj událostí. Po zmařeném pokusu o převrat Česko zatím své občany z Turecka nebude evakuovat.

Nyní tam pobývá kolem 7000 Čechů, podle dosavadních informací diplomatů jsou všichni v pořádku. Pokud by se ale situace zhoršila, což Zaorálek nyní nepovažuje za pravděpodobné, je ČR připravena poslat do Turecka vojenský speciál. Letadlo může vyrazit do dvou hodin, dodal.

„Nemám hlášenou žádnou nehodu nebo žádné zranění, které by se stalo českému občanovi,“ řekl ministr. Na české úřady se podle něj obrátila zhruba stovka Čechů především z Ankary a Istanbulu, důvodem byly hlavně problémy s dopravním spojením.

Ministerstvo zahraničí již dříve vyzvalo turisty v Turecku k opatrnosti a doporučilo, aby raději nevycházeli z ubytovacích zařízení. V případě nouze mají kontaktovat konzulární úřad na telefonech s tureckou předvolbou 0090 532 375 13 87 nebo 0090 532 244 45 26.

Reklama

Výběr článků

Načítám