Hlavní obsah

Turecký parlament je po pokusu o vojenský puč v troskách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Pokus turecké armády o státní převrat nevyšel, v noci na sobotu se odehrávaly především v Ankaře a Istanbulu boje mezi povstalci a jednotkami věrnými prezidentovi Erdoganovi. Přiblížily se do těsné blízkosti tureckého parlamentu a budova byla vážně poškozena. Agentura Reuters zveřejnila záběry, na nichž jsou vidět trosky parlamentního komplexu poničené palbou z tanku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z tureckého parlamentu zbyly jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

Budova tureckého parlamentu v Ankaře sice byla při pouličních bojích těžce poškozena, zákonodárci se přesto chtějí ještě během soboty sejít.

K pokusu o převrat došlo v době, kdy byl turecký prezident Tayyip Erdogan na dovolené. Ještě během noci se ale vrátil do Istanbulu a vyzval občany země, aby vyšli do ulic a postavili se za něj i jeho vládu. Mnozí z nich to udělali.

Foto: Stringer, Reuters

Budova parlamentu zničená při pokusu o státní převrat.

Již na istambulském letišti prezidenta Erdogana vítal dav jeho příznivců. Pokus o převrat trval v noci na sobotu několik hodin, k ránu ale vláda respektive bezpečnostní složky, které jí zůstaly věrné, začaly dostávat situaci znovu pod kontrolu.

Tvrdá odplata

Prezident Erdogan následně narychlo svolal tiskovou konferenci, na níž označil pokus o puč za vlastizradu a dodal, že za něj ti, kdo ho zosnovali, tvrdě zaplatí. [celá zpráva]

Foto: Stringer, Reuters

Pohled na další část budovy tureckého parlamentu

Nejprudší boje se podle agentury Reuters odehrály v metropoli Ankaře a Istanbulu. Vzbouření vojáci obsadili strategická místa, včetně státní televize a přinutili redakci, aby odvysílala deklaraci, že armáda převzala moc.

V sobotu brzo ráno ale reportéři agentury Reuters hlásili, že vzbouření vojáci skládají zbraně a vzdávají se. Krátce po 10.00 prozatímní šéf generálního štábu Ümit Dündar oznámil, že se podařilo převrat v Turecku zmařit. Při pokusu o něj zahynulo 104 armádních pučistů a dalších 90 lidí, z nichž 47 byli civilisté. Současně byla spuštěna čistka v armádě, dosud bylo zadrženo 2839 armádních činitelů.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje Čechům cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodního Turecka. V ostatních regionech mají dbát obezřetnosti. Turisté raději nemají vycházet z ubytovacích zařízení. V případě nouze mají Češi v Turecku kontaktovat konzulární úřad na telefonech s tureckou předvolbou 0090 532 375 13 87 nebo 0090 532 244 45 26.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám