Hlavní obsah

NATO démonizuje Rusko, chceme vysvětlení, zní z Moskvy

– Moskva

Summit Severoatlantické aliance ve Varšavě podle Moskvy ukázal, že členové NATO se nyní hodlají soustředit na „neexistující hrozbu z Východu” a že démonizují Rusko, aby ospravedlnili přehnané vojenské posilování svého východního křídla”. V nedělním prohlášení to uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov

Článek

Podle ministerstva bude Moskva od NATO během schůzky 13. července vyžadovat vysvětlení nových aliančních plánů.

Zástupci Ruska budou chtít příští týden od zástupců NATO slyšet i jejich vysvětlení týkající se finského plánu na posílení protiletecké obrany nad Baltským mořem, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

NATO se na v sobotu ukončeném summitu dohodlo mimo jiné na posílení svého východního křídla, kde rozmístí čtyři vícenárodní prapory v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Organizace tak reagovala na obavy svých východních členů z agresivní ruské politiky, přitom ale zdůraznila, že Rusko nesmí být izolováno.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg chce ruské představitele o výsledcích varšavského summitu informovat na středeční schůzce Rady NATO-Rusko, která se v Bruselu sejde na úrovni velvyslanců.

Reklama

Související články

EU se s NATO dohodla na užší spolupráci

Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie prohloubí vzájemnou spolupráci. Jejich představitelé podepsali dohodu v pátek ve Varšavě na úvod summitu NATO.

Výběr článků

Načítám