Hlavní obsah

Před ambasádou USA v Moskvě se porval ruský policista s americkým diplomatem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská televize NTV, známá vazbami na ruské tajné služby, ve čtvrtek zveřejnila video z potyčky před americkým velvyslanectvím v Moskvě. Podle ruské strany záběry „dokazují, že americký špión napadl ruského policistu”, americká verze však hovoří o tom, že „ruský policista napadl diplomata Spojených států”. Incident se odehrál 6. června.

Článek

Na velvyslanectví se podle NTV pokoušel proniknout bez předložení dokladů podezřelý člověk v kukle a policista ho chtěl zadržet. Oba muži spolu zápasili na podlaze před vchodem do ambasády, než se neznámý doslova prodral na americké území, kde už ho policista musel pustit.

Z muže se podle NTV vyklubal třetí tajemník ambasády, který je ale podle stanice ve skutečnosti pracovníkem americké zpravodajské služby CIA a na velvyslanectví se vracel ze špionážní operace.

Americké velvyslanectví podle agentury Reuters dosud neodpovědělo na žádost o vyjádření.

Američtí diplomaté si stěžují na šikanu

Washington si po incidentu stěžoval, že ruské tajné služby pronásledují a šikanují americké diplomaty. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ale kritiku počínání ruského policisty odmítla s tím, že policista správně chtěl prověřit doklady příchozího a že místo zamaskovaného diplomata se na velvyslanectví mohl pokoušet proniknout terorista či sebevražedný atentátník.

Podle listu The Washington Post agenti ruských tajných služeb zastrašují a šikanují americké diplomaty, zaměstnance ambasád a jejich rodiny působící v Moskvě a v několika dalších evropských metropolích. Věc podle listu došla tak daleko, že ministr zahraničí John Kerry vyzval šéfa Kremlu Vladimira Putina, aby tyto akce zastavil.

Spojené státy zatím na akce ruských agentů reagovaly tím, že zrušily souhlas s působením pěti ze šesti ruských honorárních konzulů v USA. Rusko proti tomuto kroku protestovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám