Hlavní obsah

Kotleba spustil petici za vystoupení Slovenska z EU první den předsednictví

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Symbolicky v první den půlročního slovenského předsednictví v Radě Evropské unie, odstartovala Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby petiční akci za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z EU a NATO. Kotleba podepsal petici jako první.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Kotleba

Článek

LSNS se netají, že se inspirovala britským referendem. „Tuto aktivitu vnímáme nejen jako potřebnou i vzhledem k rozhodnutí Velké Británie, ale i jako prostor pro celospolečenskou diskusi o skutečných výhodách a skutečných nevýhodách členství Slovenské republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,” řekl Kotleba, který předpokládá, že petice poběží přes rok.

Kotleba označil NATO za zločineckou organizaci a EU za „novodobý žalář evropských národů“. V průzkumu agenturu Focus však většina Slováků podpořila členství země v EU.

Pokud LSNS získá pod petici minimálně 350 tisíc podpisů, prezident Andrej Kiska bude muset vypsat referendum. To bude platné pouze v případě nadpoloviční účasti voličů. V historii Slovenska bylo úspěšné zatím pouze jedno referendum - o vstupu země do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám