Hlavní obsah

Na letišti v Istanbulu udeřili atentátníci, nejméně 36 mrtvých. Stopy vedou k Islámskému státu

– Istanbul • Aktualizováno

Sebevražedný atentát na Atatürkově letišti v tureckém Istanbulu si v úterý večer vyžádal nejméně 36 mrtvých a zhruba 150 zraněných. Na letišti útočili tři sebevražední atentátníci. Atentát je podle tureckého premiéra Binala Yildirima dílem Islámského státu. Novinky.cz sledovaly události kolem útoku v on-line reportáži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze na letišti v IstanbuluVideo: AP

 
Článek

03:45 - On-line končí. Děkujeme za pozornost.

03:37 - Útok na istanbulské letiště "co nejostřeji" odsoudil Bílý dům, který také ujistil Turecko o své podpoře. Obdobné prohlášení vydal rovněž generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

02:49 - "Atentátník se nervózně rozhlížel," popsal agentuře Reuters Paul Roos (77), turista z Jižní Afriky, který viděl, jak jeden z útočníků začal před explozí namátkově střílet. „Byl oblečený celý v černém, ale neměl žádnou masku. Stál od nás asi 50 metrů. Divoce střílel do všech stran. Pálil po všech, kteří šli před ním,“ popsal. Paul Ross potom zaslechl dva výbuchy. „Muž zmizel ve výtahu a pak jsem slyšel jednu explozi a výstřely,“ uzavřel.

02:30 - Stanice Habertürk s odvoláním na ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga tvrdí, že si bombový útok vyžádal dalších 147 zraněných. Nejmenovaný vysoce postavený vládní zdroj agentury AP uvedl, že počet obětí na životech by se mohl vyšplhat až k pěti desítkám.

02:20 - Za útokem na letiště v Istanbulu stojí podle dosavadních zjištění Islámský stát, řekl turecký premiér Binali Yildirim.

02:11 - Podle nejnovějších informací tureckého deníku Hürriyet operovalo na istanbulském letišti sedm atentátníků. Tři se vyhodili do vzduchu, po dalších třech se stále pátrá. Jeden byl zřejmě zadržen. Tuto informaci zatím úřady nepotvrdily.

01:45 - Cílem útoku na istanbulské letiště bylo oslabit Turecko zabitím nevinných lidí, řekl prezident Erdogan.

01:00: "Jsem osobně šokovaná těmito novými zbabělými teroristickými činy,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová a pokračovala: „Chci říci tureckému lidu, že v boji proti terorismu jsme (míněno státy Evropské unie, pozn. redakce) jednotní a vzájemně se podporuje.“

0:50 - Útok na istanbulské letiště si podle bilance agentury Dogan vyžádal nejméně 32 mrtvých a 88 zraněných. Televize NTV informuje o více než 100 raněných.

0:36 - Útoky v Turecku znovu Evropě připomněly nebezpečí terorismu, které nesmíme podceňovat a nesmíme na něj zapomenout, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Evropa podle něj musí kvůli boji s terorismem posílit spolupráci mezi jednotlivými členskými státy.

Foto: Stringer, Reuters

Zraněným pomáhali nejen záchranáři, ale i spolucestující.

0:28 - Oběťmi útoku na istanbulské letiště jsou z velké většiny občané Turecka, sdělily turecké úřady. Mezi mrtvými jsou také cizinci, počty zatím nejsou známy.

23:55 - K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Způsob provedení ukazuje podle komentářů na islámské radikály.

23:48 - Prezident Recep Tayyip Erdogan se kvůli atentátu sešel k naléhavé schůzce s premiérem a vedením tureckých ozbrojených sil.

23:17 - Podle istanbulského guvernéra počet obětí útoku na Atatürkově letišti stoupl na 28. Bilance nemusí být konečná, dalších nejméně šest osob je vážně zraněno.

23:01 - Policie začala evakuovat Atatürkovo letiště v Istanbulu, uvedla turecká agentura Anadolu.

23:00 - Nejnovější informace hovoří o tom, že při útocích bylo zraněno 60 lidí. Počet obětí zatím zůstává nezměněn. Mělo by jich být deset. Národnost obětí, ani zraněných není zatím zjištěna, uvádějí světové agentury.

Foto: Stringer, Reuters

Atentátníci zaútočili ještě předtím, než se dostali k různým kontrolním stanovištím na mezinárodním terminálu.

22:56 - České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o případných českých obětech. Ministerstvo je ve spojení s generálním konzulátem ČR v Istanbulu, ale záleží na tom, jak rychle budou postupovat turecké úřady, řekla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

22:55 - Útočníci podle ministra Bozdaga rozhodili kolem sebe několik granátů.

22:51 -  Poslední letadlo mířící v úterý do Istanbulu z Prahy odletělo z Letiště Václava Havla v 19:35 SELČ. Stroj společnosti Turkish Airlines přistál v Istanbulu ve 22:06 SELČ, tedy po teroristickém útoku.

22:47 - Vedení letiště oznámilo, že letadlům, která jsou ve vzduchu, bude povoleno přistání. Zrušeny byly ale všechny úterní odlety a zatím není jasné, zda budou zrušeny také ranní plánované spoje.

22:37 - Počty obětí a zraněných se proti prvním zprávám změnily. Obětí by mělo být deset, zraněných jsou podle ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga dvě desítky. Zatím není jasné, zda atentátníci jsou zahrnuti do bilance deseti mrtvých osob či nikoli.

22.26 - Zatím není jasné, zda budou odloženy ranní spoje.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Záchranáři převážejí zraněné do nemocnice.

22:25 - Dvojice atentátníků se snažila i s výbušninami projít bezpečnostním rámem, píše Daily Telegraph.

22:19 - Veškerý letecký provoz na Atatürkově letišti byl přerušen.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Na Atatürkovo letiště se sjely záchranky.

22:10 - Sebevrazi podle agentur bomby odpálili před kontrolním stanovištěm. Agentura AP tvrdí, že tak učinili poté, co na ně policisté začali střílet.

22:03 - Jeden z atentátníků podle ministra nejdříve spustil palbu z kalašnikovu. Potom se dva útočníci vyhodili do vzduchu.

21:55 - Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag prohlásil, že při útoku zahynulo deset lidí.

21:54 - Dva pachatelé se odpálili v příletové hale pro mezinárodní lety, podle jiných zpráv exploze zasáhly dvě odlišná místa v areálu letiště. CNN Turk cituje svědky, podle kterých byla slyšet střelba od budovy krytého parkoviště.

Podle stanice NTV svědci údajně viděli čtyři ozbrojence, kteří po výbuších utíkali z budovy terminálu.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Sanitka spěchá na místo atentátu k Atatürkově letišti v Istanbulu

21:50 - Do nemocnic bylo přepraveno zhruba 40 zraněných, uvedla stanice Haberturk.

21:45 - Výbuchy podle dosavadních zpráv způsobily dva ruční granáty.

21:42 - Objevily se zatím nepotvrzené informace, že střelba a exploze byly slyšet z mezinárodního terminálu letiště, které má i samostatnou část pro vnitrostátní spoje.

21:40 - Svědci údajně nejdříve slyšeli sedm nebo osm výstřelů, po kterých následoval výbuch.

21:38 - Podle stanice CNN Turk mají turecké úřady podezření na sebevražedný atentát. Podle televize NTV je na místě větší počet zraněných.

Atatürkovo letiště je tureckým hlavním mezinárodním letištěm; nachází se ve čtvrti Yeşilköy v evropské části města zhruba 25 kilometrů západně od centra Istanbulu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Atatürkovo letiště v Istanbulu

Svědci hovoří o tom, že zraněné odvážely z letiště taxíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám