Hlavní obsah

Asadova strýce vyšetřují ve Francii, je podezřelý z praní špinavých peněz

Paříž

Francouzský soudce nařídil formální vyšetřování strýce syrského prezidenta Bašára Asada. Čelí podezření z daňového úniku a praní špinavých peněz. O případu Rifáta Asada, žijícího v zahraničí, informovala agentura Reuters. Majetek Rifáta Asada se loni odhadoval na 90 miliónů eur (2,4 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Rifát Asad na archivním záběru z televize

Článek

Rifát Asad je mladší bratr bývalého prezidenta Háfize, otce nynějšího prezidenta. Ze Sýrie odešel před 30 lety, nyní žije střídavě ve Francii, Británii a ve Španělsku a patří k oponentům vlády Bašára Asada.

Podle úterní zprávy oficiální vyšetřování začalo 9. června před soudcem zabývajícím se finančními delikty. Rifát Asad má zákaz opustit Francii s výjimkou cest do Londýna, kam se jezdí léčit.

Obvinění proti němu podaly v roce 2013 a 2014 dvě protikorupční organizace. Právník Rifáta Asada se k věci odmítl vyjádřit. V době podání obvinění se uvádělo, že majetek nepochází ze Sýrie. Sám Rifát Asad řekl, že do exilu odešel s holýma rukama, protože plat, který dostával v Sýrii, rozdával chudým.

Podle skupiny Sherpa, která zastupuje oběti finančních zločinů, ale peníze odcizil, když byl členem syrského režimu.

Krev na rukou

V 70. a 80. letech velel Rifát Asad jednotkám ministerstva vnitra a v roce 1982 utopil v krvi povstání Muslimského bratrstva v Hamá, kde tehdy přišlo o život podle různých odhadů 10 tisíc až 20 tisíc lidí. Ačkoli žije od 80. let v cizině, byl až do roku 1998 formálně považován za viceprezidenta.

V exilu se netajil kritikou Bašára a jeho nástup do funkce v roce 2000 po úmrtí Háfize Asada označil za neústavní frašku, protože Háfizovým legitimním nástupcem je prý on. Řekl, že peníze investoval do nemovitostí, ale o detaily se nezajímá.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

„Zabývám se jedině politikou, nevím, jak se platí, a to ani v restauraci," řekl. Právník jeho rodiny Benjamin Grundler loni sdělil, že Rifát žije především z „prodeje bytů a pravidelné pomoci ze Saúdské Arábie".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám