Hlavní obsah

Britské důchodce ve Španělsku odchod z EU děsí

Právo, DVS

Největší enklávou Britů mimo jejich domov zůstává Španělsko, kde jich žije přibližně 300 tisíc. V Orihuele na Costa del Sol se podle listu The Guardian většina Britů brexitu obává. Komunitu tu tvoří převážně důchodci, kteří si užívají penze díky příznivým cenám a výhodnému kurzu libry.

Foto: ČTK

Kampaň na téma brexit vrcholí, na snímku jsou příznivci pro členství v EU.

Článek

Ironicky stejná volební skupina, která doma zastává pozici odchodu. Bob Donelly (76), obyvatel komunity a někdejší opravář ledniček, se snaží zvrátit případné odpoutání země od Unie. „Je to hrozné. Nemohu nikoho přesvědčit, aby mi pomáhal ve výborech, kde se musíme potýkat se španělskými úřady,“ stěžuje si.

Dvacet ku dvěma

Navzdory všem klackům pod nohama chuť angažovat se Donellyho neopustila. Když se přiblížil čas voleb, rozdal v klubu pétanque dotazníky ohledně volebních preferencí k brexitu.

Ačkoliv se mu vrátilo pouze 22, názorový směr by jasný: dvacet chtělo, aby Británie zůstala, dva podporovali rozvod s Bruselem. Důvodem byla zdravotní péče, které se Britům ve Španělsku dostává díky Evropskému průkazu pojištěnce. Bez něj by si museli platit soukromou péči, na kterou by mnoho z nich nemělo.

Kvalita péče Brity nadchla. „Omdlel jsem na skútru a probudil se v příkopu,“ vzpomíná Tony Capwell, prezident klubu pétanque. „Myslel jsem, že mě jenom zašijí a pošlou pryč. Nechali si mě týden na testy. Byli skvělí.“

Chvála lékařů

Obdobně o místní péči mluví i Allen Bowden. „Každý dostane soukromou místnost. Lékaři jsou výborní a všichni mluví anglicky. Kromě toho jídlo je výtečné. Pořád se mluví o Syřanech, ale jestli Británie vystoupí z Evropy, bude mít okolo dvou miliónů důchodců dožadujících se Národní zdravotní služby. Ta ale nebude tak kvalitní,“ řekl Bowden.

Ne všichni ale sdílejí tyto pocity. Joanne Rimmerová (52) žije již 10 let v Benalmadéně, kde má Euro bar.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

„Je teď tak snadné dostat se do Británie z EU, nepotřebujete vízum, nepotřebujete nic. A všichni tito Rumuni a hlavně státy východní Evropy jsou teď součástí EU. Myslím si, že kvůli tomu bude Británie finančně trpět, protože si mohou jen tak přijít. Vše, co chtějí, jsou dávky,“ vysvětlila, proč brexit podporuje.

Reklama

Související články

Brexit dělí přátele a pojí protivníky

Žádná obří přehlídka bojových zástav a burcujících hesel se v ulicích Londýna nekoná. Proslulé dvoupatrové autobusy zůstávají polepené upoutávkami na muzikály...

Odchod Británie je hrozbou pro celou EU

Hotové zemětřesení, nejistota a hrozba rozpadu. To jsou pro Evropskou unii černé scénáře v případě, že Velká Británie v referendu rozhodne, že v Unii končí. Co...

Zůstaňme v EU, apeluje na Brity Cameron

Čtvrteční referendum o členství v EU bude pro Velkou Británii rozhodujícím historickým momentem, napsal v nedělnících Sunday Telegraph a Sunday Express...

Výběr článků

Načítám