Hlavní obsah

Brexit? V době fotbalového Eura téma spíš pro média

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Drtivá většina britských voličů má jasno, jak bude v zítřejším referendu volit, takže brexit a EU zůstává hlavně tématem pro média. Ne, že by referendum lidi nezajímalo, ale neprožívají ho o nic víc než probíhající fotbalové mistrovství ve Francii, kde tým Anglie opět neoslňuje, zato reprezentace Walesu překvapuje.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Angličtí fanoušci si na zápas se Slovenskem přinesli i "královnu".

Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

V hospodě The Glass House v centru Londýna seděly v úterý večer dvě kamarádky nad vinným střikem. Bylo jim okolo 35 let. Pochválily si šaty, řekly si, jaké právě čtou knihy a pak se hovor stočil k jejich mužským protějškům.

„Kouká jenom na fotbal,“ postěžovala si jedna z nich na partnera.

„Zrovna jsme remizovali s nějakou zemí. Už nevím, co to bylo za zemi, ale to je jedno. Prý jsme remizovali proto, že jsme moc dobří a ten soupeř je hroznej, takže jsme nemohli hrát tak dobře, jak umíme. Chápeš to? A Wales porazil Rusko a poslal Rusy domů,“ rekapituluje.

Beckham i Ferdinand za Unii

Tím zapomenutelným soupeřem Anglie bylo Slovensko a o brexitu mezi těmi mladými ženami u vedlejšího stolu nepadlo ani slovo.

Přitom by se těžko hledaly celebrity, které se ještě k referendu a EU veřejně nevyjádřily. Zpěváci, herci, byznysmeni, politici, sportovci, ti současní i minulí, slavnější i méně známí.

Fotbalisty nevyjímaje, protože jen během úterního dne vyzval Brity k setrvání v EU David Beckham a následně i jeho bývalý spoluhráč z reprezentace Rio Ferdinand.

Ten třeba v novinovém sloupku vysvětlil, že jde o budoucnost dětí a přiznal se, že ve svých 37 letech půjde volit poprvé, protože situace je vážná.

„Je mi to jedno, budu hlasovat pro brexit. Chci, abychom si o všem rozhodovali sami a neřídili se podle diktátu z Bruselu. A taky bych vyměnil polovinu reprezentační sestavy, je to tragédie,“ říká 25letý nadšenec pro fotbal Steven žijící východně od Londýna.

Na dotaz, co jsou evropské instituce, odpovědět neumí. Ne že by to Ferdinand s Beckhamem uměli.

Reklama

Související témata:

Související články

Proti brexitu je 60 procent Čechů

Tři z pěti Čechů si nepřejí, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie. Opačný názor zastává 22 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury...

Výběr článků

Načítám