Hlavní obsah

Řecko vrátilo do Turecka přes 1500 migrantů

Atény

Řecko vrátilo od počátku letošního roku do Turecka přes 1500 lidí, uvedly ve čtvrtek úřady v Aténách s tím, že naposledy ve čtvrtek poslaly letecky do sousední země 13 syrských uprchlíků. Šlo o šest mužů, tři ženy a čtyři děti, z nichž v Řecku nikdo nepožádal o azyl.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uprchlíky deportovaly úřady z ostrova Chios, který patří k ostrovům na východě Egejského moře, kam běženci zpravidla směřují.

Podle úřadů Řecko vrátilo do Turecka letos 1048 přistěhovalců různé národnosti na základě mezistátní dohody těchto zemí.

Dalších 498 jich bylo deportováno na základě migrační dohody mezi Evropskou unií a Tureckem, která vstoupila v platnost v březnu.

Tato dohoda má za cíl zastavit migrační vlnu přes Řecko do zbytku Evropy. Po zablokování takzvané balkánské trasy koncem zimy uvízlo v Řecku přes 50 000 uprchlíků. Hrozí jim, že v rámci dohod s Tureckem budou vráceni zpět. Mezi běženci tak panuje velká nervozita.

Právě na ostrově Chios podpálily v pondělí čtyři desítky běženců část zázemí střediska pro uprchlíky. Protestovali proti tomu, že jsou na ostrově zadržováni a vadí jim, že se jejich žádost o azyl vyřizuje příliš dlouho.[celá zpráva]

Migranti podpálili popelnice a dva velké servisní stany, které postavily humanitární organizace. Jeden z demonstrantů dokonce vyhrožoval, že zabije manželku i vlastní dítě, uvedla agentura AFP. Policie výtržníky zadržela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám