Hlavní obsah

EU bude platit za vracení migrantů dalším devíti zemím. Až 1,7 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie bude platit dalším státům za pomoc s řešením migrační krize. Podobně jako s Tureckem se chce Brusel dohodnout s dalšími devíti zeměmi Afriky a Blízkého východu na navracení migrantů výměnou za finanční injekce. Ty by mohly dosáhnout až 62 miliard eur, tedy asi 1,7 biliónu korun. Informoval o tom eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopoulos.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze by měly výměnou za pomoc s utlumením krize dostat Jordánsko, Libanon, Tunisko, Niger, Mali, Etiopie, Senegal, Nigérie a Libye.

V první fázi mezi roky 2016 až 2020 je Evropská unie připravena vyčlenit osm miliard eur, což odpovídá více než 216 miliardám korun. Další peníze doufá Evropská komise pro Afriku vyzískat od soukromých investorů.

Na podzim letošního roku pak Komise představí komplexní plán boje s příčinami migrační krize, který počítá s investicemi v hodnotě 31 miliard eur, tedy v přepočtu téměř 837 miliard korun. V rozhovoru pro Die Welt to prozradil eurokomisař Dimitris Avramopoulos.

V Keni je 350 tisíc migrantů 

„Často zapomínáme na země, jako jsou Etiopie nebo Keňa, natož Libanon nebo Jordánsko, které přijímají mnoho uprchlíků. Zavření uprchlického tábora Dadaab v Keni by mohlo mít dramatické humanitární následky,“ podotkla v souvislosti s pomocí Africe šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

V keňském uprchlickém táboře Dadaab žije na 350 tisíc lidí a panují obavy, že se po jeho uzavření vydají desítky tisíc lidí zkusit štěstí v Evropské unii.

Kromě asistence při navracení nelegálních migrantů zmíněným zemím z Blízkého východu a Afriky EU pomůže také s výcvikem a výzbrojí bezpečnostních složek, vytvářením pracovních míst a bojem s extrémní chudobou.

V případě Turecka dohoda o vracení migrantů výměnou za migranty zabrala, konstatuje BBC. Od března, kdy vstoupila v platnost, počet lidí, kteří přicházejí na řecké ostrovy, výrazně poklesl.

Středomořská cesta

Počty migrantů, kteří přicházejí takzvanou středomořskou cestou do Itálie, ale zůstaly stejné. S tím, jak se v posledních týdnech zlepšuje počasí, do Itálie z Libye připlouvá stále víc lidí.

Nejvíce lidí středomořskou cestou přichází z Nigérie (15 %), Gambie (10 %), Somálska (9 %), Pobřeží slonoviny, Eritrey, Guiney (po 8 %) a Senegalu (7 %).

V současné době se z výše zmíněných států daří vracet do zemí jen 40 procent odmítnutých azylantů a Evropská unie hodlá těm státům, které nebudou ochotny spolupracovat, škrtat prostředky vynakládané na humanitární pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám