Hlavní obsah

Erdoganův poradce hrozí EU vypovězením všech vzájemných dohod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pohrozil vypovězením dohod mezi Tureckem a Evropskou unií, bude-li osmadvacítka v jednáních s Ankarou používat taktiku dvojího metru. Erdoganův poradce Yigit Bulut poskytl rozhovor televizní stanici TRT Haber a věnoval se v něm hlavně budoucí ekonomické politice Turecka.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Řekl také, že pokud bude EU ve vztahu s Tureckem používat taktiku dvojího metru, vypoví Turecko všechny dosud uzavřené dohody včetně celní unie.

EU se v březnu dohodla s Ankarou na postupu, podle kterého jsou, po individuálním posouzení azylové žádosti, zpět do Turecka posíláni všichni migranti, kteří připluli na řecké ostrovy v Egejském moři. [celá zpráva]

Výměnou Unie slíbila za každého Syřana mezi nimi převzít na své území jiného syrského uprchlíka z táborů v Turecku, podpořit situaci syrských uprchlíků v zemi výraznou finanční pomocí, zrychlit jednání o bezvízovém styku a otevřít nové kapitoly vlekoucích se tureckých přístupových jednání.

Brzdový mechanismus

V otázce bezvízového styku ale Unie začala jednat o brzdovém mechanismu. Minulý týden se země Unie shodly na změně unijních pravidel tak, aby bylo možné přerušit bezvízový styk se třetí zemí. [celá zpráva]

Mechanismus by mohl být použit, když budou občané určité země přicházet do EU ve velkých počtech, žádat o azyl, páchat trestnou činnost a podobně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám