Hlavní obsah

Při teroristické hrozbě může být v Maďarsku nasazena armáda, země změnila ústavu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V případě vyhlášení nouzového stavu z důvodu nebezpečí teroristické hrozby může být v Maďarsku nasazena armáda. Umožňuje to novelizace ústavy, kterou v úterý schválil maďarský parlament dvoutřetinovou většinou.

Foto: MTI

Maďarská protiteroristická jednotka TEK

Článek

Armádu bude možné použít v případě, že k potlačení násilných činů nebude stačit policie. Novelizaci podpořili poslanci vládní strany FIDESZ a opoziční strany Jobbik, maďarská socialistická strana a zelení hlasovali proti.

V případě nouzového stavu vyhlášeného kvůli terorismu dostane policie mimořádné kompetence na dobu 72 hodin. Bude moci odposlouchávat telefony, sledovat e-maily a bankovní konta občanů. K odposlouchávání telefonů však bude i nadále potřebný souhlas soudu. V případě teroristické hrozby by však mohl stát omezit komunikaci mezi občany na SMS zprávy, aby mobilní sítě nebyly přetíženy a byly k dispozici  úřadům.

Terorismus spojují s muslimy

Až 64 procent Maďarů spojuje terorismus s muslimy. Podle průzkumu agentury Nézőpont považuje 58 procent Maďarů muslimy za násilnější ve srovnání s ostatními lidmi. Plných 27 procent lidí si myslí, že islám je hlavním důvodem, proč se mladí muslimové žijící v západní Evropě přidávají k teroristickým organizacím.

Téměř 73 procent Maďarů se domnívá, že muslimové, kteří v posledních letech přišli do Evropy, se nebudou schopni začlenit do evropských společenství. Až 56 procent Maďarů má obavy, že muslimové se mohou stát většinovou skupinou v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám