Hlavní obsah

Maďarská ultrapravice protestovala proti Trianonské dohodě

Právo, ivi
Budapešť

Maďarská ultrapravice si v sobotu v Budapešti připomněla 96. výročí podepsání Trianonské dohody, která po první světové válce stanovila hranice Maďarska. Účastnící akce pochodem k srbskému, rumunskému a slovenskému velvyslanectví protestovali proti ztrátě území ve prospěch těchto států.

Foto: MTI

Protest před velvyslanectvím Rumunska v Budapešti

Článek

Protestu se zúčastnilo asi 500 radikálů. Maďarská policie chránila budovy ambasád kovovými zátarasy a k zásahu byli připraveni i těžkooděnci. Akce skončila v podvečer bez incidentů.

Foto: MTI

Protestující nesli tabule s názvy žup, které po Trianonu připadly sousedním státům.

Hlavním organizátorem pochodu bylo radikální Hnutí čtyřiašedesáti žup (HVIM), které už svým názvem připomíná počet míst, na které bylo rozděleno Uhersko před první světovou válkou.

„Musíme bojovat proti nespravedlnosti reprezentované Trianonem. Žádný Maďar nemůže souhlasit s tímto nespravedlivým diktátem,“ uvedl v projevu zakladatel hnutí a místopředseda strany Jobbik László Toroczkai. Další řečníci žádali autonomii pro Maďary žijící v sousedních zemích. „Pryč s Trianonem!“ křičel dav radikálů.

Foto: MTI

Spravedlnost pro Maďarsko hlásal transparent v čele průvodu.

„Felvidék není Slovensko,“ skandovali účastníci protestu před slovenským velvyslanectvím. Felvidék (Horní Uhry nebo také Horní země) je označení severní části Uherska, která se shoduje s územím dnešního Slovenska.

Trianonská dohoda z roku 1920 připravila Maďarsko o 70 procent území, které bylo rozděleno mezi tehdejší Československo, Rumunsko, Království SHS (Jugoslávii) a Rakousko. Každý čtvrtý Maďar se ocitl na území cizího státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám