Hlavní obsah

Sankce proti Rusku se zatím zmírňovat nebudou

Sankce proti Rusku neplánuje zrušit skupina nejvyspělejších G7. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier nepočítá ani s tím, že by je zmírnila EU.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Angela Merkelová hovoří v Ise Šimě s šéfem Světové banky Jimem Youngem Kimem

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu G7, který v pátek skončil v japonské Ise-Šimě, prohlásila, že skupina sedmi velkých světových ekonomik nemá v úmyslu sankce zrušit. Podle společného prohlášení skupiny zemí mohou být zrušeny až poté, co Rusko splní své závazky z minských dohod o řešení konfliktu na východě Ukrajiny.

Podobně v pátek hovořil i Steinmeier, který by si dokázal představit postupné odbourávání sankcí, pokud pokročí mírový proces na Ukrajině. Zatím ale s naplňováním minských dohod spokojen není, řekl v pátek podle agentury DPA při návštěvě Estonska.

Pro postupné rušení sankcí se v týdnu vyslovil německý vicekancléř a šéf tamní sociální demokracie Sigmar Gabriel. Izolace podle něj nic nepřináší.

Protiruské sankce v roce 2014 přijaly evropské země a Spojené státy kvůli ruské anexi Krymu a podpoře separatistů na východě Ukrajiny. O prodloužení sankcí bude rozhodovat Evropská unie předtím, než na konci července vyprší. Někteří diplomaté dávají najevo, že dohoda všech členských zemí EU nemusí být jednoduchá.

Prodloužení odvetných opatření nyní zvažuje Rusko. Příkaz k přípravě návrhů, které by sankce prodloužily do konce roku 2017, vydal už předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Ruské restrikce se týkají zejména dovozu potravin a zemědělských výrobků.

Reklama

Výběr článků

Načítám