Hlavní obsah

Uprchlíci z Idomeni jdou do horšího, kritizují dobrovolníci z ČR

Idomeni/Praha

Čeští dobrovolníci poskytující pomoc uprchlíkům v severním Řecku v úterý zkritizovali řecké úřady, že přemísťují uprchlíky z improvizovaného tábořiště v Idomeni do jiných táborů, kde ale podle organizace panují ještě horší podmínky. Řecká policie zahájila plošnou evakuaci tábora, ze kterého podle posledních informací řeckých médií odvezlo 25 autobusů již více než 1200 běženců.

Foto: Pool, Reuters

Evakuace tábora v Idomeni

Článek

Jak v úterý informovala dobrovolnická organizace Pomáháme lidem na útěku, policie celkem plánuje do konce května odvézt do oficiálních armádních táborů přes 7000 uprchlíků.

"Vyklízení probíhá poklidně, z kempu odjíždí přibližně pět autobusů za hodinu. Řecká policie avizovala, že proti lidem v kempu nehodlá používat násilí," uvedla organizace ve své tiskové zprávě.

Nemají pitnou vodu ani lékařskou péči

"Problémem ale zůstává, že armádní tábory, kam jsou uprchlíci přesouváni, nemají dostatečnou kapacitu a nesplňují základní hygienické standardy - proto uprchlíci dosud zůstávali přímo u hranic v Idomeni," dodala s tím, že to, že náhradní ubytovací kapacity jsou v nepřijatelném stavu. Soudí to údajně i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

"V táboře Sindos, kde je již nyní přibližně 500 uprchlíků, není zavedena pitná voda. Do budov, kde mají uprchlíci bydlet, na několika místech zatéká, kolem budov jsou nebezpečné hromady kovového šrotu. Přístup k lékařské péči v těchto nových táborech je naprosto minimální, pouze několik hodin týdně. Navíc strava, poskytovaná armádou, se skládá z jednoho, stále stejného a navíc velmi nekvalitního pokrmu," upozornila koordinátorka Marcela Janáčková ze spolku Pomáháme lidem na útěku.

Více než třetina jsou děti

Podle řeckých médií bylo v úterý do táborů Sindos a Derveni přepraveno z Idomeni 1110 uprchlíků.

"Vzhledem k tomu, že mezi uprchlíky je více než třetina dětí, považujeme podmínky v těchto nových oficiálních táborech za zcela nepřijatelné a v porovnání s provizorním kempem v Idomeni za řádově horší," doplnila předsedkyně organizace Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová.

Podle spolku v oblasti poblíž makedonské hranice i po vyklizení Idomeni zůstane další 4000 lidí. Čeští dobrovolníci hodlají i nadále pokračovat ve vedení centrálního skladu materiální pomoci a zásobování oblasti kolem Idomeni. Před několika týdny začali čeští dobrovolníci dodávat potřeby také do armádních kempů.

Podle řeckého vládního mluvčího Jorgose Kyritsise se v prvních dnech vyklízení tábořiště v Idomeni zaměřuje na uvolnění tamějšího železničního přechodu mezi Řeckem a Makedonií, přes který už dva měsíce neprojel jediný vlak. Blokáda způsobila vážné komplikace v zásobování oblasti a také vysoké ztráty místním podnikatelům a živnostníkům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám