Hlavní obsah

Kapitán airbusu několik minut před zřícením mluvil o kouři v kabině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zkáza letu MS 804 egyptských aerolinek je čím dál záhadnější. Kapitán zříceného airbusu Mohamed Saíd Šúkajr podle informací francouzské televize M6 několik minut před pádem letounu hovořil o kouři, který plnil kabinu. Potíže měl hlásit káhirskému řízení letového provozu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do pátrání po zříceném letadle EgyptAir se zapojilo americké námořnictvoVideo: AP

 
Článek

Kapitán egyptské dispečery informoval, že se pokusí o rychlý sestup a nouzové přistání. Až doposud se přitom mělo za to, že na palubě došlo k explozi a posádka už nestačila zareagovat. [celá zpráva]

Rychlé sestupy jsou u dopravních strojů nebezpečné, zkušený pilot, který měl nalétáno přes šest tisíc hodin, se ale pro takový manévr zřejmě rozhodl v domnění, že je to jediná šance, jak zabránit tragédii.

Podle řeckého ministra obrany Pana Kammenose se airbus předtím, než v noci ze čtvrtka na pátek zmizel z radarů, náhle propadl z 11 200 na 4 500 metrů. Přitom provedl několik ostrých výkrutů a skončil ve vývrtce.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Mohamed Saíd Šúkajr měl nalétáno víc než šest tisíc hodin.

Původně přitom vyšetřovatelé předpokládali, že se tak stalo po výbuchu na palubě a posádka už v té chvíli stroj neovládala.

Ukázalo se ale, že mohlo jít o poslední zoufalé manévry, které měly zachránit život 66 lidí na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky z Airbusu A320 letecké společnosti EgyptAirVideo: Reuters

První prudký obrat byl o devadesát stupňů na východ. Informace, které unikly od vyšetřovatelů, svědčí podle britského serveru Daily Mail o fatálním selhání elektroniky na palubě. Zda šlo o příčinu tragédie nebo důsledek výbuchu či požáru, zatím není jasné.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Egyptské letadlo se zřítilo 290 kilometrů severně od Alexandrie

Na palubě Airbusu A320-200 směřujícího z Paříže do Káhiry bylo 56 pasažérů, 7 členů posádky a 3 příslušníci bezpečnostních složek.

Stroj se zřítil krátce poté, co vstoupil do egyptského vzdušného prostoru nedaleko řeckého ostrova Karpathos. Francouzské i egyptské úřady potvrdily, že mohlo jít o teroristický útok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám