Hlavní obsah

Odpustit Turkům víza? Jako skladovat benzín vedle ohniska požáru, tvrdí exšéf MI6

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý šéf britské tajné služby MI6 Richard Dearlove ostře kritizoval plán Evropské unie zavést bezvízový styk s Tureckem v rámci širší migrační dohody mezi oběma stranami. Je to prý stejně šílené jako skladovat benzín vedle ohniska požáru, který se někdo snaží uhasit. Dearlove se tak vyjádřil v pořadu BBC World on the Move.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ředitel britské tajné služby MI6 Richard Dearlove

Článek

Za logičtější považuje exšéf MI6 například 1,8 miliardy eur (48,6 miliardy Kč) určených pro potírání příčin migrace z Afriky. Dearlove se zároveň vyslovil pro mnohem tvrdší zasahování proti migrantům přeplouvajícím Středozemní moře, a to už podél afrického pobřeží.

V libovůli populistů

Posílení krajně pravicových hnutí v Evropě podle Dearlovea zavinila hlavně migrace a nyní Evropské unii hrozí, že bude čelit "povstání populistů", pokud svým občanům nedokáže, že se umí s krizí s přehledem vypořádat.

Současná krize podle něj může změnit geopolitické uspořádání kontinentu. „Pokud Evropa nedokáže přesvědčit významnou většinu obyvatel, že je schopna migrační krizi zvládnout, zůstane její osud v libovůli populistických povstání, která už jsou na vzestupu,“ prohlásila někdejší hlava britských špionů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Evropskou politickou scénu přetvoří lidé, kteří cítí, ať již racionálně, či nikoli, že jejich zájmy a kulturní identita jsou ohroženy, varoval Dearlove. To se už stalo v Rakousku a krajně pravicové populistické strany v dalších zemích budou následovat, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám