Hlavní obsah

Síly velmi rychlé reakce jsou pomalé. Rusové by je rozprášili, tvrdí generálové NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Síly velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance by byly v případě konfliktu s Ruskem k ničemu. Nedokázaly by se na východě Evropy, jmenovitě v Polsku a pobaltských zemích, rozmístit včas. Podle listu The Financial Times před tím varovala dvojice nejmenovaných generálů působících ve strukturách Aliance. Jak současnou situaci napravit, budou špičky NATO řešit na červencovém summitu ve Varšavě.

Foto: Profimedia.cz

Vojeská přehlídka v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Masivní posílení armády v Kalinigradské oblasti, tedy v ruské exklávě mezi Polskem a Litvou, které jde ruku v ruce s posilováním armádních pozic na ruských hranicích, podle velitelů NATO znamená, že by mohla být Aliance poražena dřív, než by dokázala zastavit útok na východní hranici Německa, píší The Financial Times.

Severoatlantická aliance se v roce 2014 v reakci na ruský postup na Ukrajině rozhodla posílit obranu svého východního křídla vytvořením nových sil velmi rychlé reakce o 5000 vojácích, mezi nimiž je i 150 Čechů, připomněla ČTK. [celá zpráva]

Čtyři nové prapory

Podle již zmiňované dvojice generálů NATO, kteří jsou obeznámeni s logistikou a strategií těchto jednotek, jsou ale alianční jednotky při přesunu a rozmisťování příliš zranitelné.

Počítá se proto to s tím, že obranu svého východního křídla vyztuží jinak. Zvažuje například rozmístění celkem čtyř praporů do trojice pobaltských zemí a do Polska. Podle jednoho vysoce postaveného polského diplomata je to přitom naprosté minimum toho, co je potřeba udělat.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Foto: Novinky

.

Činitelé NATO jsou přesvědčeni, že Moskva by takové "hybridní" prvky využila, aby proti alianci poštvala její protivníky před vypuknutím otevřených bojů. Severoatlantická aliance tvrdí, že Rusko takovou taktiku využívá i na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám