Hlavní obsah

Evakuaci bruselského metra zhatila chybná adresa e-mailu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam chyb a selhání belgických státních struktur v souvislosti s teroristickými útoky z 22. března se rozšířil: Jo Decuyper, šéf bruselské železniční policie, dostal krátce před výbuchem bomby ve vagónu metra na stanici Molenbeek příkaz zastavit metro a evakuovat je. Tento příkaz však našel svého adresáta pozdě.

Foto: Reuters

Záchranáři ošetřují zraněné po atentátu v bruselské stanici metra Maalbeek.

Článek

„Pokyn mi však přišel na soukromý e-mail, nikoli na služební, takže jsem ho dlouho neobjevil,“ vypověděl Decuyper před vyšetřovací komisí belgického parlamentu.

„Přišel jsem z policejní centrály v 9.07 hodin, pouhé čtyři minuty před výbuchem bomby. I kdybych měl k dispozici na všechno jediný knoflík, nedokázal bych pokyn splnit. Vyřazení celé sítě podzemní dráhy z provozu trvá přinejmenším půl hodiny,“ řekl Decuyper.

Deník připomněl, že exploze v metru si vyžádala dvacet lidských životů a že k ní došlo více než hodinu poté, kdy dva sebevražední atentátníci usmrtili na letišti Zaventem dvanáct lidí. „Podle informací, které se ke mně dostaly, se dopravní podnik STIB o útocích dozvěděl v 8.20 hodin,“ vypověděl Decuyper.

Výbušninu spláchl

Belgickým vyšetřovatelům se podařilo zjistit, kam zmizely výbušniny z batohu Osamy Krayema, komplice sebevražedného atentátníka Khalida Bakraouiho, který se odpálil na stanici metra Molenbeek. Deník La Libre Belgique napsal, že Krayema, švédského občana syrského původu, zachytily kamery ve společnosti Bakraouiho na stanici metra Pétillon, čtyři zastávky před Molenbeekem. Oba nesli na zádech stejné batohy.

Bakraoui nasedl do metra a vyhodil se do vzduchu, jeho společník ho však nenapodobil. Krayema belgická policie zatkla 8. dubna. Po zatčení vypověděl, že výbušninu zředil vodou a spláchl do záchodu bytu na ulici Casernes, kde se skrýval. Vyšetřovatelé to považují za možné, protože výbušnina – peroxid acetonu TATP – má podobu malých krystalků rozpustných ve vodě.

Záchranáři neuposlechli

Ze svědectví záchranářů, kteří vypovídali před parlamentní komisí zřízenou v souvislosti s krveprolitím, vyplývá, že komunikaci mezi policisty i záchranáři ochromil výpadek v komunikační síti ASTRID určené pro hasiče a záchranné služby i v mobilní síti Proximus. Zatímco kolaps první trval asi dvě hodiny, druhá měla potíže nejméně čtyři hodiny.

Související téma:

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP

„Jediným spolehlivým prostředkem komunikace zůstala síť GSM, kterou při akcích nesmíme používat. Rozkaz jsme neuposlechli a povolali další posily. Jiní kolegové na nic nečekali a spontánně se rozhodli přijít nám na pomoc,“ řekl záchranář Gaston van der Driessen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám