Hlavní obsah

Policie nemusela dopadnout všechny atentátníky z Bruselu a Paříže, varuje Europol

Londýn

Není zcela jisté, zda byly zadrženy všechny osoby, které se podílely na teroristických útocích v Paříži a v Bruselu. V úterý to řekl šéf Europolu Rob Wainwright, uvedla agentura Reuters. Není si ani jistý tím, že další buňky islámských extremistů neplánovaly další atentáty v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Europolu v Haagu

Článek

„Je to kvůli tomu, že máme jen fragmentární zpravodajský obrázek, kdo přesně se útoků účastnil.“

Další útok na starém kontinentu je podle šéfa evropské policejní organizace pravděpodobný. „Není vyvoláváním paniky říci, že by tu určitě byly další buňky plánující takovéto útoky – je to jistě záměr Islámského státu.“

Wainwright už v únoru v rozhovoru pro německý list Neue Osnabrücker Zeitung varoval, že Evropa nyní čelí největší teroristické hrozbě za více než deset let.

Europol odhaduje, že do Evropy se vrátilo 3000 až 5000 občanů, kteří prošli nějakým výcvikem v táborech radikálních islamistů. ”Rostoucí počet těchto zahraničních bojovníků staví před země Unie zcela nové výzvy,” řekl tehdy Wainwright.

Spíše touha po hrdinství než fanatismus

Nyní upřesnil, že ne všichni ale plánují útoky: „Nejsou to nutně tisíce, ale stovky.“

Varoval také před radikalizací příznivců IS, která podle něj probíhá mnohem rychleji, ne v řádu měsíců a let, ale pouhých týdnů. „Mnoho z jednotlivců, které jsme identifikovali a pomohli vystopovat, je méně motivováno náboženským fanatismem, ale více ideou, že jsou vojenskými hrdiny v kampani - pravděpodobně jsou v zajetí her na playstationu, na nichž vyrůstali.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám