Hlavní obsah

Převaděči hledají nové trasy, jedna může vést ze Slovenska přes Česko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po uzavření tzv. balkánské trasy hledají převaděči nové možnosti, jak dostat nelegální migranty do západní Evropy. Tento trend zesílil poté, co začaly na Maďarsko rakouské hranici 25. dubna kontroly. Jednou z možných nových cest je trasa přes Slovensko a Českou republiku. V posledních týdnech na Slovensku vzrostl počet zadržených uprchlíků.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Slovenská policie zadržela v uplynulých týdnech desítky migrantů, kteří se chtěli dostat do západní Evropy, především do Německa. Odborníci varují, že s příchodem teplých měsíců bude stoupat počet migrantů, kteří zvolí zmíněnou trasu.

„Kvůli zpřísnění rakouské migrační politiky se Česká republika musí připravit na silnější migrační tlak,“ uvedl v rozhovoru pro web Focus Online německý odborník na migraci Jochen Olten. Česká policie však nadále tvrdí, že nic nenasvědčuje tomu, že by se Česká republika stala pro uprchlíky tranzitní zemí.

Počet zadržených migrantů stoupá

Od začátku roku 2016 zadrželi na jihu Slovenska 580 migrantů, z toho za poslední tři týdny 162 lidí. Jednalo se především o uprchlíky z Afghánistánu a Iráku. Celkové počty jsou sice srovnatelné s loňskými čísly, ale slovenští policisté zaznamenali v posledních týdnech stoupající tendenci.

Před několika dny vyložil například maďarský taxikář tři Indy za obcí Medveďov s tím, že už jsou v Rakousku. „V nočních hodinách nelegálně překročili státní hranici,“ řekl televizi Joj ředitel okresního ředitelství policejního sboru v Dunajské Stredě Peter Both. Slovensko je v nejbližších dnech vrátí do Maďarska.

V úterý řidič osobního vozu u Medveďova ignoroval policejní hlídku. „Vůz se podařilo zastavit až na okraji města Veľký Meder,“ dodal Both. Policie ve voze objevila pět Afghánců, z toho jednu ženu a 12leté dítě. Řidič měl rakouský pas.

Ostrá střelba

Při pondělním zadržení vozu s migranty u města Veľký Meder padly dokonce i výstřely. Řidič ohrožoval zasahující celníky, kteří po varovných výstřelech začali střílet na pneumatiky. Šestadvacetiletá Syřanka byla přitom postřelena do zad. [celá zpráva]

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák zásah obhajoval. „Zásah považuji za adekvátní. Nemůžeme vědět, kdo a co se v autě nachází a auto rovněž může ohrozit nevinné civilisty. Riziko při takovýchto zákrocích je vždy obrovské,“ řekl ministr, podle něhož mají členové ozbrojených složek právo použít služební zbraň, pokud řidič vozu odmítne uposlechnout jejich příkazy. Kaliňák potvrdil, že v souvislosti se sílící vlnou migrace jsou v pohotovosti všechny bezpečnostní složky.

Mluvčí úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Barbar Baloch žádá urychlené vyšetření celého případu: „Jsme zneklidněni touto tragickou událostí.“ Dodal, že státy sice mají odpovědnost za správu svých hranic, měly by ji ovšem vykonávat způsobem, který je v souladu s jejich povinností chránit uprchlíky a žadatele o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám