Hlavní obsah

Bezvízový styk do léta nebude, odráží nátlak Turecka šéf europarlamentu

Zrušení víz pro turecké občany v Evropské unii nebude možné provést do července, jak to požaduje Turecko. Během rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk to ve středu řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Důvod je podle něj prostý: Ankara stále nesplnila všechny podmínky přednesené Evropskou komisí.

Foto: Max Rossi, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Článek

„Přinejmenším je vyloučeno, aby to do července přijal (Evropský) parlament,“ odpověděl Schulz na dotaz moderátora, zda je brzké zavedení bezvízového styku reálné. Podle něj ale nezáleží na europoslancích, ale v prvé řadě na Turecku a termínu jeho splnění všech 72 podmínek.

„Nemůžete říct: je tu 72 podmínek, splněno je jich 70 nebo 69 a na těch pár, které zbývají, tolik nezáleží,“ poznamenal Schulz a doplnil, že se Turci vyhýbají reformám ve dvou klíčových oblastech ochrany dat a protiteroristické legislativě. „Nejen že nebyly splněny, ale ještě se jimi ani nezačali zabývat,“ prohlásil Schulz.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ovšem už minulý týden oznámil, že země neustoupí od protiteroristických zákonů, které zpřísnila po obnovení bojů s kurdskými povstalci. Erdogan prohlásil, že si Turecko půjde vlastní cestou a Unie ať si jde tou svojí. Turecký ministr pro evropské záležitosti Volka Bozkir k tomu ve středu podle ČTK řekl, že zákony jsou zcela v souladu s unijními pravidly.

Ohrožen je i původní termín 

Evropská komise původně zamýšlela zrušit víza pro Turky od podzimu, Ankara ale tlačila na červencový termín. Komise nedávno uvedla, že s uspíšením nemá v principu problém, svůj souhlas ale ve své poslední zprávě vydala jen podmíněný a nadále žádá splnění všech podmínek.

Podle Schulze je však ohrožen i říjnový termín pro bezvízový styk, pokud Turecko nebude jednat okamžitě.

Příslib bezvízového styku je součástí dohod Evropské unie s Tureckem s cílem omezit migraci z Blízkého východu do EU.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Jan Koller, ČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Zrušení víz pro Turky musí schválit nejen Evropský parlament, ale i členské země EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám