Hlavní obsah

Číňané byli při návštěvě hrubí, stěžovala si britská královna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Říjnová návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Velké Británii byla považována za mimořádně úspěšnou, jako na drátkách však vše neprobíhalo. Britská královna Alžběta II. si v úterý stěžovala, že čínští představitelé se chovali hrubě a neomaleně k britské velvyslankyni v Číně a k jejímu policejnímu doprovodu, uvedla ve středu BBC i většina dalších britských médií.

Čínská delegace byla během návštěvy Velké Británie hrubá, postěžovala si královna Alžběta II.Video: Novinky/AP

 
Článek

Britská královna chování čínských představitelů k britské velvyslankyni a policistovi, který ji doprovázel na garden párty v Buckinghamském paláci, komentovala se zpožděním až v úterý. Učinila tak, když jí představovali novou velitelku policie v Londýně Lucy D´Orsiovou. Právě ona měla na starosti zajištění bezpečnosti během čínské státní návštěvy.

Královně bylo řečeno, že práci velitelky D´Orsiové Číňané vážně podkopávali, ale ona to přesto zvládla. Záznam z konverzace uveřejnila ve středu stanice BBC.

Královna se zeptala D´Orsiové: „Byli velmi hrubí na velvyslankyni, že ano?“ „Ano, byli,“ odpověděla velitelka policie.

Blíže neupřesněný incident při odchodu čínských představitelů ze zahradní slavnosti D´Orsiová označila za „velmi hrubý a velmi nediplomatický“.

Extrémně úspěšná návštěva

Mluvčí Buckinghamského paláce se ke královnině otázce nevyjádřil: „Nekomentujeme královninu soukromou konverzaci. Nicméně čínská státní návštěva byla extrémně úspěšná a všechny strany úzce spolupracovaly, aby zajistily, že vše proběhne hladce.“

V říjnu královna označila návštěvu čínského prezidenta za milník. Loni uváděla, že návštěva přišla pro obě země v tom nejlepším okamžiku. Si se dočkal mimořádného přijetí, při němž jel v pozlaceném kočáře.

Královský dopisovatel BBC Peter Hunt upozorňuje, že podobná vyjádření nezaznívají z Buckinghamského paláce často a že normálně je dělá spíše královnin manžel.

Alžběta II. se dlouhodobě vyhýbá politickým výrokům, před referendem o nezávislosti Skotska v roce 2014 například Buckinghamský palác popřel, že by si přála ovlivnit výsledky.

Související témata:

Foto: Russell Cheyne , Reuters

Královna Alžběta II. byla v růžových šatech rovněž od Parvina

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Výrok Alžběty II. nebyl v úterý jediným diplomatickým faux-pas. Na veřejnost unikl i záznam rozhovoru královny s premiérem Davidem Cameronem, na němž se šéf britské vlády svěřil, že na plánovaný summit proti korupci dorazí i zástupci dvou zřejmě nejzkorumpovanějších zemí světa. Výslovně přitom zmínil Nigérii a Afghánistán. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Cameron vzal čínského prezidenta na pivo

Na pivo a tradiční pokrm - smaženou rybu s hranolkami - vzal v pátek britský premiér David Cameron čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do hospody ve vesnici...

Výběr článků

Načítám