Hlavní obsah

V Německu sleduje tajná služba devadesát mešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Kábul

Německý Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který vykonává funkci kontrarozvědky, má v hledáčku kvůli možnému extremismu zhruba 90 mešit. V pondělí to v rozhovoru s televizí ARD prohlásil šéf BfV Hans-Georg Maassen.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí policisté po starším zásahu v mešitě

Článek

„Obáváme se, že v Německu je mnoho islamistických obcí kolem mešit, kterým musíme věnovat pozornost,” řekl Maassen. Zdůraznil, že úřady nesledují muslimy v Německu, ale činnost náboženských a politických radikálů.

„Islámský radikalismus a džihádismus v Německu je nemyslitelný bez (podpory) zahraničí, (teroristických organizací) Al-Káidy a Islámského státu,” dodal Maassen s tím, že Německo potřebuje zformování koalice proti extremismu, jejíž součástí by byli i muslimové.

Téma radikálních aktivit v mešitách je nyní v Německu aktuální. Minulý týden předseda společného poslaneckého klubu vládní stranické unie křesťanských demokratů CDU kancléřky Angely Merkelové a její sesterské bavorské CSU Volker Kauder vyzval, aby úřady dění v islámských modlitebnách bedlivěji sledovaly. Kauderův názor následně podpořilo několik předních politiků, mimo jiné i šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Takřka všechny sledované mešity jsou arabskojazyčné a vznikly přebudováním z jiných prostor, jako jsou například nevyužívaná skladiště či byty.

Reklama

Výběr článků

Načítám