Hlavní obsah

Švédsko slavilo sedmdesáté narozeniny krále Carla XVI. Gustafa

Stockholm

Švédský král Carl XVI. Gustaf oslavil v sobotu své sedmdesáté narozeniny. Do Švédska při této příležitosti přicestovali členové královských rodin z celého světa a ulice Stockholmu zaplnily tisícovky Švédů.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Švédský král Carl XVI. Gustaf s manželkou Sylvií během projížďky v otevřeném kočáře

Článek

Král se po bohoslužbě v paláci zúčastnil oslav, které zahrnovaly například vojenskou přehlídku. Na dvoře paláce dostal od dětí květiny, poté vyrazil na projížďku Stockholmem v otevřeném kočáře taženém koňmi.

Mezi hosty byli bývalá nizozemská královna Beatrix, bývalý španělský král Juan Carlos, dánská královna Margrethe a japonská princezna Takamado, napsala agentura AP.

Carl Gustaf pochází z dynastie potomků Napoleonova maršála Jeana-Baptista Bernadotteho. Nikdy nepoznal svého otce Gustava Adolfa - ten přišel o život při leteckém neštěstí, když bylo současnému králi devět měsíců. O malého prince pečovala matka Sybilla, princezna sasko-kobursko-gothajská, s jeho čtyřmi sestrami. Od útlého věku jej vychovávali pro trůn.

Usedl na něj 19. září 1973. Předtím ovšem mladý kralevic studoval na univerzitě historii, sociologii, politologii a ekonomii, a proslul jako ctitel žen, rychlých aut a diskoték. Pak se na radu svého děda jal sbírat i praktické zkušenosti v různých úřadech včetně newyorského sídla OSN. V roce 1976 se oženil s Němkou Sylvií Sommerlathovou a narodily se jim tři děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám