Hlavní obsah

Noční vlci vyrazili do Berlína

Moskva/Varšava/Bratislava

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci vyrazili v pátek z Moskvy do Berlína oslavit 71. výročí vítězství Rudé armády nad hitlerovským Německem. Mají v úmyslu projet pěti členskými státy Evropské unie včetně České republiky, Slovenska a Polska. Do Berlína chtějí dorazit den před oslavami porážky hitlerovců. Varšava jim z „bezpečnostních důvodů” průjezd zakázala.

Foto: Profimedia.cz

Šéf klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov nedostal vízum pro vstup do schengenského prostoru.

Článek

Kolona podle agentury TASS vyjela v čele s šéfem klubu Alexandrem Zaldostanovem zvaným Chirurg, který však své druhy bude provázet jen na ruském území. Nedostal totiž vízum pro vstup do schengenského prostoru volného pohybu, protože je na sankčním seznamu EU kvůli podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Zaldostanov, který se označuje za přítele prezidenta Vladimira Putina, letošní trasu neupřesnil. Řekl jen, že povede do Německa přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko. Podle ruských médií bude trasa přibližně stejná, jakou motorkáři zvolili loni.

Na Slovensku budou tři dny

Na Slovensku stráví Noční vlci tři dny. Server Pravda.sk uvedl, že přijedou 4. května z Vídně do Bratislavy. Zde se zúčastní kladení věnců u památníku Slavín, kde jsou pohřbeni vojáci Rudé armády, kteří zahynuli při bojích v Bratislavě a v okolí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Noční vlci v Bratislavě

Následně se vydají na okružní jízdu po Slovensku. Navštíví Svidník, pravděpodobně i nedalekou Duklu, Banskou Bystrici, Turčianske Teplice a místo partyzánských bojů Jankov vršok. Na každé zastávce plánují kladení věnců k památníkům a navštíví rovněž místní muzea spojená s historií druhé světové války. Šestého května se vrátí do Bratislavy, odkud budou pokračovat do Budapešti.

Loni přišlo na Slavín přivítat Noční vlky několik stovek lidí a k jejich koloně se přidali také motorkáři ze Slovenska a z České republiky.

Polsko zakázalo průjezd

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v pátek oznámil, že z bezpečnostních důvodů nebudou moci motorkáři projet Polskem. Mluvčí ministerstva Artur Dmochowski řekl, že rozhodnutí je motivováno nutností zachovat veřejný pořádek. Ruská akce má podle něj za cíl „diskreditovat Polsko“.

Na polský zákaz reagovalo ruské ministerstvo zahraničí, které si povolalo polskou velvyslankyni v Moskvě Katarzynu Pelczyńskou-Nalenczovou. Bylo jí podle agentury Reuters řečeno, že krok Varšavy je „mimořádně cynickým a zlomyslným gestem namířeným na záměrné zhoršení rusko-polských vztahů”.

Ani v roce 2015 ale někteří ruští motorkáři nedostali v Polsku a také v Německu vstupní víza, do Berlína z nich nakonec oklikami dorazila jen část. Během jízdy se k nim ale přidali příznivci z několika evropských zemí.

Loňská cesta vzbudila mimořádnou mediální pozornost kvůli četným zákazům průjezdu několika bikerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám