Hlavní obsah

Palermo se změnilo na druhý Istanbul či Bejrút, tvrdí starosta sicilského města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská Sicílie zažívá v posledních týdnech zuřivý boj o teritorium. Krvavé potyčky mezi sebou svádí mafie, nechvalně známá Cosa Nostra, a bandy kriminálníků, které se dostávají do Evropy s migranty. Právě na jih Itálie se podle týdeníku Focus po uzavření takzvané balkánské cesty přelila uprchlická vlna. Situace už došla tak daleko, že mafie si s uprchlíky vyřizuje účty přímo na ulici. Starosta Palerma Leoluca Orlando tvrdí, že se z jeho města stal nový Istanbul či Bejrút.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Běženci v přístavu v Palermu

Článek

Italská Cosa Nostra se snaží zuby nehty udržet svůj vliv, o který se ji snaží připravit africké gangy, které se na Sicílii dostávají ze severní Afriky. Krvavé řeže se už přenesly na ulici. Před dvěma týdny došlo k palbě přímo na ulici Palerma, když si 28letý Emanuele Rubino vyřizoval účty s uprchlíkem z Gambie. Střelec skončil ve vězení a běženec v nemocnici s těžkým zraněním hlavy.

„Palermo už není italské město, není to už evropské město. Změnilo se a mám pocit, jako by se přeměnilo na Istanbul nebo Bejrút,“ citoval starostu Leoluku Orlanda Focus. Kvůli uprchlíkům podle jeho slov už Sicílie není, co bývala. Je přesvědčený, že mafie ztrácí svůj vliv, protože „dřív by si s uprchlíky poradila a do Palerma by je nepustila“.

Od začátku letošního roku připlulo přes Středozemní moře do Evropy přes 177 tisíc migrantů, což je více než trojnásobek počtu za stejné období loňského roku. Přes 153 tisíc z nich letos dorazilo do Řecka a přes 23 tisíc do Itálie, asi 730 lidí plavbu nepřežilo.

Nejvíce migrantů, kteří letos připluli přes Středozemní moře do Itálie, pocházelo z Nigérie (asi 3400), dalších asi 2300 bylo z Gambie a zhruba stejný počet (asi 1500 lidí) přijel ze Senegalu, Guiney, Pobřeží slonoviny, Somálska a Mali.

Reklama

Související články

Italové zachránili z moře 1361 migrantů

Italská pobřežní stráž ve středu zachránila 1361 migrantů z lodí a gumových člunů, kteří se snažili dostat ze severní Afriky do Evropy. Informovala o tom...

Výběr článků

Načítám