Hlavní obsah

Historie dává Merkelové s přístupem k migraci za pravdu, řekl Obama

– Hannover • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v neděli ocenil německou kancléřku Angelu Merkelovou za to, jak zvládá evropskou migrační krizi. Podle něj jí v otázce přístupu k běžencům dává za pravdu historie.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová přicházejí na tiskovou konferenci.

Článek

„V tomto globalizovaném světě je pro nás velmi složité jenom stavět zdi,” řekl Obama na společné tiskové konferenci v severoněmeckém Hannoveru. O „odvážném postoji” kancléřky a mnoha dalších Němců hovořil i v rozhovoru pro sobotní list Bild. [celá zpráva]

Do Německa loni přišlo asi 1,1 miliónu migrantů především z Blízkého východu a severní Afriky, kteří požádali nebo chtějí požádat o azyl. Všechny členské státy unijní osmadvacítky ale vstřícný postoj k přijímání běženců nesdílí. Omezení počtu lidí přicházejících do Německa žádala podle únorového průzkumu i většina Němců.

Situace na Ukrajině

Na nedělním jednání oba politici řešili i situaci na Ukrajině. Podle Obamy nemohou být zrušeny protiruské sankce, dokud nebude k dispozici politické řešení pro východ Ukrajiny.

Merkelová prohlásila, že obě země kladou velký důraz na to, aby byly loňské dohody z Minsku o příměří na východě Ukrajiny rychle převedeny do praxe.

"Stále nemáme stabilní příměří," řekla kancléřka. Obama prohlásil, že mezi ním a Merkelovou panuje shoda na tom, že sankce proti Rusku kvůli ukrajinské krizi mohou být zrušeny jedině tehdy, až se objeví politické řešení pro východní Ukrajinu.

Oba politici řešili také dohodu o volném obchodu mezi EU a USA. Obama prohlásil, že obě strany musejí v těchto jednání pokročit. "Je nesporné, že volný obchod pomohl americké ekonomice a přinesl i obrovské výhody zemím, které se jej účastní,” prohlásil Obama.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Protesty v Hannoveru proti chystané dohodě o volném obchodu mezi USA a EU

Zajistit silný růst v Evropě je obzvláště důležité, prohlásil také v severoněmeckém Hannoveru, kde proti sporné dohodě v sobotu demonstrovaly desetitisíce lidí.

Pro amerického prezidenta je to zřejmě poslední návštěva Německa ve funkci amerického prezidenta. Šéf Bílého domu během tiskové konference nazýval kancléřku křestním jménem a označil ji za přítele a spolehlivého partnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám