Hlavní obsah

Rakušané volí nového prezidenta, vládní strany mohou pohořet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Rakousku se v neděli koná první kolo prezidentských voleb. Ačkoliv se neočekává, že by některý z uchazečů získal nadpoloviční většinu hlasů, mohou již výsledky prvního kola otřást politickou scénou. Kandidáti vládnoucích stran se totiž mohou ocitnout mimo hru. Výsledky by měly být známé kolem 19:30.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Žena míří k volební místnosti ve Vídni

Článek

Výsledky volby hlavy státu se v zemi očekávají s velkým napětím, protože největší šanci na úspěch mají představitelé opozice a nezávislí, tedy politici, kteří vládu ostře kritizují, a to nejen za její přístup k uprchlické krizi.

Favority jsou podle průzkumů expředseda strany Zelených Alexander Van der Bellen a kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer.

Bodovat mohou populisté

Dva roky před parlamentními volbami je tak situace pro vládní strany - tedy sociální demokraty a lidovce - poměrně vážná. Populistická FPÖ nyní s výrazným náskokem vede průzkumy volebních preferencí a má šanci stát se vítěznou stranou.

Hofer, jemuž průzkumy přisuzují podporu 24 procent voličů, dokonce v kampani prohlašoval, že by neváhal s rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb.

Jeho největší rival, finanční expert Van der Bellen, který navzdory členství ve straně Zelených kandiduje jako nezávislý, zase prohlásil, že by nedopustil, aby se příslušník strany Svobodných stal někdy kancléřem.

Kromě Hofera a Van der Bellena se podle expertů může dostat do druhého kola voleb ještě právnička a bývalá předsedkyně nejvyššího soudu Irmgard Grissová.

Reprezentant Sociálnědemokratické strany (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna Rudolf Hundstorfer by podle průzkumu OGM naopak měl získat jen kolem 15 procent hlasů a uchazeč koaliční Lidové strany (ÖVP) Andreas Khol 11 procent, což by je z dalšího souboje vyřadilo.

K urnám dnes může dorazit 6,4 miliónu oprávněných voličů, tedy lidí starších 16 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám