Hlavní obsah

Švédští neonacisté mají slet. Evropský parlament jim přispěl deseti milióny

Novinky, jem
Brusel/Stockholm

Evropský parlament financuje chystaný sjezd švédských neonacistů. Nadaci Europa Terra Nostra (Evropa je naše území) v lednu poskytl 400 tisíc eur, tedy v přepočtu 10,8 miliónu korun na uspořádání takzvaného Manhem Day. Do Stockholmu se na něj v létě sjedou členové desítek fašistických a neonacistických organizací. Informoval o tom švédský antifašistický magazín Expo.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Z oficiální zprávy Bruselu o evropských politických grantech (k dispozici ZDE) vyplývá také to, že by měl navíc europarlament na mítink neonacistů do léta vyčlenit dalších 196 tisíc eur, což odpovídá asi 5,3 miliónu korun.

Neonacistům se podařilo vymámit peníze z Evropského parlamentu přesto, že v roce 2014 zpřísnil pravidla pro finanční podporu stran na celoevropské úrovni, a to právě z toho důvodu, aby se k penězům nedostávaly partaje odmítající bruselský pohled na základní lidská práva.

Opatření bylo zaměřeno především proti Alianci pro svobodu a mír (APF), což je sdružení evropských extremistických hnutí. Za Česko je v něm zastoupena Dělnická strana sociální spravedlnosti, za Slovensko Lidová strana Slovenska Mariana Kotleby a za Německo NDP.

Opatření Bruselu ale nezabralo. Předsedou obdarované nadace Europa Terra Nostra, která je na APF přímo napojena, je známá postava švédské neonacistické scény Dan Eriksson, upozornil dále týdeník Expo.

Víc doprava už to nejde

Obě výše zmíněné organizace Europa Terra Nostra i APF přitom nejsou jen extremistické a nacionalistické – mají přímé vazby na fašisty a neonacisty, přesněji známé persony této scény jsou přímo v jejich vedení.

Na Europa Terra Nostra je napojeno mimo jiné i rádio Protijed, které šíří do éteru neonacistickou, protievropskou a antisemitskou propagandu.

Známou postavou je také předseda APF Roberto Fiore. Jedná se o veterána evropské neonacistické scény, který byl v minulosti trestán za terorismus, upozornil Local Sweden.

Související témata:

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Tajemníkem APF je pak bývalý lídr neonacistické Strany Švédska Stefan Jacobsson, jenž na přelomu tisíciletí působil ve vedení krajně pravicového uskupení Švédské hnutí odporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám