Hlavní obsah

Muslimské země se spojí proti terorismu, migrace je ostuda, oznámil Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Muslimské země se shodly na vytvoření společného orgánu, který bude mít za úkol bojovat s terorismem. Informoval o tom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který se účastní summitu Organizace islámské spolupráce (OIC) v Istanbulu. Erdogan rovněž vyzval vůdce muslimských zemí, aby se snažili prošetřit kořeny současné migrační krize.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během projevu na summitu v Istanbulu.

Článek

Během svého projevu turecký prezident terorismus označil za největší problém, kterému současný muslimský svět čelí. Jak dodal, země Organizace islámské spolupráce přijaly turecký návrh na vznik policejního koordinačního centra, které bude v Istanbulu.

Muslimské vůdce Erdogan rovněž vyzval, aby podpořili "saúdskou iniciativu na vytvoření islámské aliance proti terorismu, která by se poté stala fungujícím efektivním orgánem".

Většinu obětí teroru tvoří muslimové

Jak turecký vůdce poznamenal, většina obětí terorismu jsou muslimové. Ostudou je podle něj i to, že většina těch, kteří utíkají do Evropy, jsou rovněž muslimové.

Organizace islámské spolupráce je mezinárodní organizací sdružující 57 zemí. Její snahou je být kolektivním hlasem islámského světa a chránit zájmy muslimů, sídlo má v saúdskoarabské Džiddě. Summit OIC tento týden hostí Istanbul a hlavními tématy schůzky jsou boj s terorismem a migrační krize.

Reklama

Související články

USA varují před hrozbou útoků v Turecku

Spojené státy v sobotu varovaly své občany před "věrohodnými hrozbami" v turistických oblastech Turecka, zejména v Istanbulu a letoviscích na jihozápadním...

Výběr článků

Načítám