Hlavní obsah

Matka i novorozenec měli čtyři promile alkoholu v krvi

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtyři promile alkoholu měla v krvi 34letá žena, kterou s porodními bolestmi přivezli na pohotovost do městské nemocnice ve východopolském Olsztyně. Brzy po příjezdu porodila dítě, v jehož krvi lékaři zjistili stejné množství alkoholu jako u ní. Matce i novorozenci lékaři zachránili život, ale nezodpovědnou ženu neuchránili před soudním stíháním, jež ji už zakrátko čeká, informovala polská televize TVP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Čtyři promile alkoholu v krvi bývá smrtelnou dávkou i pro dospělého muže. Je tedy zázrakem, že matka i dítě přežily. Neznamená to ovšem, že novorozenec nebude mít z traumatických okolností svého příchodu na svět zdravotní následky. Může mít trvale poškozený mozek, srdce i ledviny. Proto matce dítěte za vědomé ohrožení jeho života hrozí až pětiletý trest vězení, sdělila mluvčí olsztýnské policie Mariola  Plichtová.

Každá třetí těhotná pije

Případy, kdy matka rodí ve vysokém stupni opilosti, nejsou v Polsku ojedinělé. Nedávno ve Skiernewicích, opět na východě země, rodila v nemocnici 32letá žena dokonce s pěti promile alkoholu v krvi. Dítě porod nepřežilo.

Podle oficiálních statistik ve třech případech na tisíc porodů je rodička ve vysokém stupni opilosti a obsah alkoholu v její krvi se automaticky shoduje s množstvím alkoholu v krvi novorozence.

Navíc, každá třetí těhotná žena v Polsku během gravidity pije alkohol, a to i přesto, že už jeho minimální množství je pro život novorozence nebezpečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám