Hlavní obsah

Mezi uprchlíky na řecko-makedonské hranici se objevila žloutenka

Atény

Ve stanovém městečku u Idomeni u řecko-makedonské hranice se vyskytla žloutenka. Zdravotníci diagnostikovali u devítileté Syřanky typ A. Holčička je ve stabilizovaném stavu. Až 400 lidí z Idomeni bude proti žloutence očkováno a na místo byly poslány cisterny s nezávadnou vodou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor u IdomeniVideo: Reuters

 
Článek

U Idomeni je asi 12 000 uprchlíků, kteří se chtějí dostat do Evropy, jenomže Makedonie uzavřela hranice a nepouští je dál, protože se zavírá balkánská cesta. Migranti tam žijí v zoufalých podmínkách ve stanech. Jejich situaci ztěžuje déšť a špatné počasí. Podle řeckého tisku propukají mezi uprchlíky potyčky kvůli jídlu a dřevu na topení. Mnozí spí pod širým nebem.

„Podmínky v Idomeni se nedají popsat, je to močál vytvořený dešti,” řekl šéf řeckého střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thanasis Giannopoulos.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Uprchlíci v táboře u Idomeni

U žloutenky typu A je nebezpečí, že se snadno šíří nejen kontaminovanou vodou nebo potravinami, ale také přímým kontaktem s nakaženou osobou. Její šíření napomáhají špatné hygienické podmínky.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Uprchlíci na kolejích u města Idomeni na řecko-makedonských hranicích

Řecké úřady se snaží uprchlíky dostat z Idomeni. Rozdávají letáky s informacemi o uzavření balkánské cesty a s výzvami k dobrovolnému přesunu do přijímacích center jinde v Řecku. Podle náměstka řeckého ministra obrany Dimitrise Vitsase však mnozí uprchlíci tvrdošíjně zůstávají u hranice, protože čekají na rozhodnutí summitu EU, který se bude konat příští týden: „Říkáme, že bez ohledu na toto rozhodnutí jsou velmi blízko (hranice) tři tábory,” řekl Vitsas v televizi.

„Nejde nám jenom o to dostat lidi z Idomeni, ale zcela tamní tábor zlikvidovat,” řekl agentuře Reuters zástupce vlády z krizového střediska pro uprchlíky.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Čínský umělec Aj Wej-wej drží plachtu nad Syřankou hrající na piano v uprchlickém táboře Idomeni

Letáky budou mezi uprchlíky distribuovány také na ostrovech a v přístavech, aby se lidé k Idomeni vůbec nevydávali. „Řecko vám nabídne ubytování, jídlo a zdravotní péči,” stojí na nich v arabštině, paštó a perštině.

Řecko se domluvilo s Tureckem na vracení migrantů 

„V uplynulých 24 hodinách dorazilo na řecké ostrovy z Turecka dalších 629 uprchlíků, v Řecku je jich nyní podle vládních údajů 41 000. Vláda oznámila, že přijme na ostrovy turecké pozorovatele, aby mohla být naplněna obnovená dohoda o navracení těch uprchlíků, kteří nemají právo na mezinárodní ochranu. „Doufáme, že pozorovatelé dorazí na ostrovy, musíme nastolit pořádek v tom uprchlickém chaosu,” řekl dnes řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas.

Atény a Ankara nedávno aktivovaly starší dohodu o navracení uprchlíků bez práva na mezinárodní ochranu. Podle ní by migranti mohli být vraceni už 48 hodin po připlutí na ostrovy. Opatření se má dotknout imigrantů z takzvaných bezpečných zemí, což jsou africké a asijské státy kromě Sýrie a Iráku, kde se bojuje. Řecko už začalo některé uprchlíky vyhošťovat, začátkem března jich poslalo do Turecka několik set. Šlo o lidi hlavně z Maroka, Alžírska a Tuniska.

Reklama

Výběr článků

Načítám