Hlavní obsah

Postoj Česka k migrantům nelze tolerovat, řekl rakouský ministr a začal o penězích

– Vídeň

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil se obul do Česka, Slovenska a Maďarska, když ostře kritizoval jejich postoj k migrační krizi. A dal je do spojitosti s penězi z EU. V rozhovoru pro Spiegel Online Doskozil řekl, že je neakceptovatelné, aby se země, které dostávají z unie tolik finančních prostředků, v případě krize odmítaly podílet na společném řešení.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Rakouský ministr obrany Peter Doskozil.

Článek

"Už nelze dále tolerovat, aby se čistí příjemci finančních prostředků z EU ... země, jimž se vyplatilo tolik peněz, v případě jakéhokoli problému obrátily zády a řekly: Ne. U jejich obyvatel to možná má ohlas, neslučuje se to ale s myšlenkou solidarity v EU," řekl ministr na dotaz, co v souvislosti s přílivem běženců říká postoji zemí sousedících s Rakouskem.

EU zatím dala Česku přes půl biliónu korun
Za rok 2015 obdržela Česká republika z rozpočtu EU celkem 194 miliard korun, odvedla do něj ale jen 42 miliard korun. Čistý příjem za loňský rok tak činí 152 miliard korun.
Od vstupu ČR do EU v květnu 2004 dostali Češi z unijního rozpočtu celkem 990 miliard korun, zatímco do něj odvedli jen 429 miliard. Celkově tak Česko na členství v EU dosud vydělalo 561 miliard korun.
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Videň je sama kritizována...

Ministr v rozhovoru zejména hájil rakouské rozhodnutí o uplatňování ročních kvót na přijímání uprchlíků. Vídeň chce za rok přijmout nanejvýš 37 500 žadatelů o azyl a stanovila také denní strop na přijímání uprchlíků. Za to si Vídeň - především od Řecka - vysloužila ostrou kritiku. [celá zpráva]

Rakušané jsou ochotni do země vpouštět nanejvýš 3200 běženců denně a vyřizovat na hranicích maximálně 80 žádostí o azyl. Podle ministra není kritika tohoto postupu na místě, protože každá země si musí sama stanovit, o kolik migrantů se zvládne reálně postarat.

...o porušení práva z její strany ale nejde

"O žádné porušení práva nejde. Loni jsme, stejně jako Německo, zvládli hodně. Zároveň je tu až příliš mnoho dalších zemí, které jen přihlížely tomu, jak se snažíme. Někdy se prostě každá země dostane na hranici možného," řekl Doskozil.

Už loni rakouský spolkový kancléř Werner Faymann vyzval, aby státy, které neprokazují dostatečnou solidaritu v uprchlické krizi, měly omezený přístup k fondům Evropské unie. Premiér Bohuslav Sobotka se proti tomu poté ostře ohradil s tím, že solidaritu si nelze vynucovat výhrůžkami a řekl, že Česko je v uprchlické krizi solidární, aniž by ho k tomu musel někdo nutit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám