Hlavní obsah

Země na balkánské trase se dohodly, že budou pouštět jen 580 migrantů denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň/Budapešť

Policejní šéfové pěti zemí na takzvané balkánské trase se dohodli na tom, že budou v nadcházejících dnech pouštět přes hranice v průměru 580 uprchlíků denně. V tiskovém prohlášení to oznámila slovinská policie. Dohodu uzavřeli zástupci Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Makedonie.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Uprchlík u hraničního plotu na řecko-makedonské hranici

Článek

Policejní šéfové jsou „povinni omezit každodenní putování uprchlíků po zemích západního Balkánu na počet, který umožní zkontrolovat každého imigranta v souladu s pravidly schengenského prostoru,” uvedla slovinská policie v pátečním komuniké.

Zpřísnění kontroly proudu uprchlíků iniciovalo od konce minulého týdne Rakousko, které oznámilo, že již naplnilo své kapacity pro přijímání migrantů, což vyvolalo nevoli Řecka.

Na řeckém území se podle posledních informací nahromadilo již 25 tisíc běženců, kteří by bez přijatých opatření byli již dále na balkánské trase.

Ještě před více než týdnem odcházelo z Řecka do Makedonie přes dva tisíce lidí denně, což skoro odpovídalo i počtu blízkovýchodních uprchlíků vyloďujících se na východořeckých ostrovech při cestě z Turecka.

Po pečlivějším střežení evropských hranic na Twitteru volá i český ministr vnitra Milan Chovanec:

Nová trasa může vést přes Ukrajinu

Po stále větších překážkách na tzv. balkánské cestě může vést nová trasa migrantů přes Gruzii, Rusko a Ukrajinu dál do Evropy. Na páteční přednášce na univerzitě v maďarském Debrecínu to uvedl náčelník generálního štábu tamní armády Tibor Benkő. Odvolával se na informace vojenských zpravodajských služeb.

„Musíme se připravit na to, že migranti si zvolí trasu z východního pobřeží Černého moře přes Gruzii, Rusko a Ukrajinu. Následně mohou směřovat k rumunsko-maďarským, ukrajinsko-maďarským, ukrajinsko-slovenským nebo ukrajinsko-polským hranicím,” upozornil Benkő.

„Nemůžeme počítat s tím, že počet migrantů klesne. Tlak migrantů na Evropu ještě zesílí,” konstatoval Benkő. V posledním období se objevuje stále víc migrantů také u plotu, který Maďarsko postavilo na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. „Maďarští vojáci zintenzivnili hlídky podél bariéry,” dodal náčelník generálního štábu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám