Hlavní obsah

Bulharsko na pražském summitu nepodpoří izolaci Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bulharský premiér Bojko Borisov v neděli telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o svých postojích, které hodlá přednést na pondělním summitu zemí skupiny V4, který se koná v Praze. Kromě zástupců Bulharska je pozvána i Makedonie.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský premiér Bojko Borisov

Článek

Jak z telefonátu vyplynulo, Bulharsko a Makedonie nechtějí, aby se Balkán stal nárazníkovým pásmem mezi EU a vlnou migrantů, kteří míří do Evropy, napsal bulharský deník Trud.

Borisov podle bulharského deníku 24časa nepodporuje izolaci Řecka, na pražském summitu ji nepodpoří.

Visegrádská čtyřka by podle bulharského deníku chtěla, aby se Bulharsko a Makedonie staly druhou frontovou linií pro příliv migrantů vzhledem k tomu, že Řecko se s přívalem uprchlíků nedokáže vypořádat. Čtyři středoevropské země v této souvislosti požadují, aby na hranicích Bulharska a Makedonie s Řeckem vznikly ploty, které zabrání uprchlíkům dostat se nelegálně z Řecka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premié Bohuslav Sobotka (ČSSD) se svým slovenským protějškem Robertem Ficem a předsedou vlády Maďarska Viktorem Orbánem.

Vytvoření zdí mezi unijními zeměmi a izolace Řecka ale problém uprchlíků nevyřeší, zní bulharská pozice před pondělním jednáním. Borisov se proto bude snažit přesvědčit zástupce Maďarska, Polska, Slovenska a ČR, že je lepší, aby naopak evropské země pomohly svému jižnímu sousedu, aby byl schopen kontrolovat vnější hranice EU a registrovat všechny uprchlíky.

Borisov v rozhovoru s Merkelovou vyzval ke společnému řešení přílivu uprchlíků a zdůraznil, že Evropská unie by měla postupovat jako jeden celek.

Na pražské schůzce budou státníci jednat o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Časopis Der Spiegel ve svém aktuálním vydání napsal, že se země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro migranty staví proti Merkelové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám